Волинь Новини

Свято Водохреща на Волині на столітніх світлинах

В зібраннях Австрійської національної бібліотеки зберігається велика кількість світлин, які стосуються минувшини міст та сіл Західної України. Великий пласт фотоматеріалу розповідає про традиції та побут українців.

Спеціально до свята Водохреща публікуємо фото, яке українці традиційно відзначають 19 січня, публікуємо фото із його святкування у 1916 році. Варто зауважити, що в цей час в Європі тривала Перша світова війна, була вона й на території Волині. Саме тому на фото є військові австрійської армії.




Представлені кадри були зроблені в місті Володимирі. На фото можемо побачити, що в 1916 році зима була схожа на сучасну, не така сніжна і морозна. На фото не має снігу взагалі.




В об’єктив фотографа попало як місцеве населення Володимира, навколишніх сіл, військові, а також представники різних релігійних конфесій. Бачимо освячення води в річці Лузі, ходу від храму до води. Проте на фото не має традиційних купань в освяченій воді, ймовірні, така традиція з’явилась на Західній Україні пізніше. Натомість бачимо, як місцеве населення набирає воду із річки в посудини. Така вода, за переказами, мала чудодійну силу і впродовж року лікувала від різних хвороб.



Завдяки таким світлинам можемо краще зрозуміти традиції наших предків, як вони жили, які в них були традиції та вірування. В наступних публікаціях продовжимо розповідь.


Свято Водохреща, місто Володимир, Волинь, 1916 р. Джерело фото: www.europeana.eu

Про авторку: Тетяна Яцечко-Блаженко – історик, журналіст, генеалог (м. Луцьк)