Без категорії

Бізнесменів Волині попереджають про рейдові перевірки на дотримання карантинних вимог

На території Волинської області діють протиепідемічні обмеження, визначені для червоного рівня карантину у зв’язку з поширенням COVID-19.

Відтак в області створили дві моніторингові групи, котрі перевіряють організацію та дотримання протиепідемічних обмежень, йдеться на сайті Волинського обласного центру КПХ МОЗ України.   

До складу моніторингових груп входять також представники Національної поліції, Держпродспоживслужби, ДУ «Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

Моніторингові візити здійснювались у низку закладів ресторанного бізнесу. У перевірених закладах весь персонал, відвідувачі мали «зелені» COVID-сертифікати, що дозволяє їм працювати і звичному режимі з дотриманням інших протиепідемічних заходів. Крім того, заповнюються журнали температурного скринінгу працівників та обробки виробничих поверхонь миючими і дезінфікуючими засобами.

 

Під час моніторингових візитів перевірялися обізнаність персоналу з визначеними обмеженнями та їх дотриманням під час роботи, в т.ч. наявність вакцинації у персоналу та відвідувачів, забезпеченість дезінфікуючими засобами, організацію та дотримання дезрежиму,  поводження з відходами тощо.

Водночас, санлікарі нагадують, чинні карантинні норми передбачають, що при червоному рівні епіднебезпеки працювати можуть лише ті громадські заклади, де 100% персоналу та відвідувачів вакциновані або мають негативний тест на COVID-19.

Крім того, постановою визначено, що з метою здійснення контролю за дотриманням обмежувальних протиепідемічних заходів на вулицях, у парках, інших громадських місцях (громадських будинках і спорудах, закладах громадського харчування, розважальних закладах (нічних клубах), громадському транспорті) працівники Національної поліції, Національної гвардії, посадові особи, уповноважені органами місцевого самоврядування, мають право проводити вибіркову перевірку документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство чи її спеціальний статус, а також довідок про звернення за захистом в Україні, виданих відповідно до Закону України «Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту», а також документів, що підтверджують вакцинацію від COVID-19, негативний результат тестування або одужання особи від зазначеної хвороби у випадках, коли це є підставою для незастосування обмежувальних протиепідемічних заходів, передбачених для відповідних рівнів епідемічної небезпеки.

Перевірка чинності COVID-сертифіката здійснюється зазначеними уповноваженими особами з використанням мобільного додатка Порталу Дія, шляхом зчитування QR-коду, пред’явленого власником або законним представником власника COVID-сертифіката або в інших інформаційних системах, засобами яких здійснюється підтвердження його чинності, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 29 червня 2021р. №677.