Без категорії

Тарифи і платіжки для населення не повинні зростати, – Юрій Погуляйко

Голова облдержадміністрації Юрій Погуляйко сьогодні, 18 листопада 2021 року, зустрівся із керівництвом міст Луцьк, Ковель, Володимир-Волинський, Нововолинськ та Рожище, аби обговорити недопущення підвищення тарифів на Волині.

Участь у робочій нараді взяли Ковельський міський голова Ігор Чайка, заступниця Луцького міського голови Ірина Чебелюк, перший заступник Володимир-Волинського міського голови Ярослав Матвійчук, заступниця Нововолинського міського голови Юлія Лефтер та Рожищенський міський голова Вячеслав Поліщук.

Зокрема, як зазначив голова ОДА Юрій Погуляйко, є інформація про те, що деякі міста підняли ціни для населення попри Меморандум про не підвищення рівня тарифів, в основі якого є домовленість про те, що місцева влада не буде підвищувати тарифи на тепло і гарячу воду в цьому опалювальному сезоні порівняно із попереднім. До слова, підписано документ між Кабінетом Міністрів, Офісом Президента України, НАК «Нафтогаз України», Всеукраїнською асоціацією органів місцевого самоврядування, «Асоціацією міст України» та Палатою місцевих влад Конгресу місцевих та регіональних влад.

«Є домовленість і зобов’язання, яких треба дотримуватися. Це державне рішення, яке приймалося усіма нами. Треба зробити так, аби ціни в платіжках щодо тарифів не підвищувались для населення. Тому треба сісти, ще раз порахувати і спільно знайти шляхи вирішення цієї проблеми», – наголосив Юрій Погуляйко.

Відтак, керівництво області та міст обговорили основні причини, що зумовили таку ситуацію та домовилися, що питання максимально швидко врегулюється. Тим більше, як зазначив очільник області, що на рівні держави доведена формула щодо компенсації різниці в тарифах. Так, мова про те, що для незмінності тарифів у 2022 році держава спрямує до місцевих бюджетів надходження від податку з доходів фізичних осіб у розмірі 4%. Крім того, акциз із пального в розмірі 13,44% у 2022 році залишатиметься у місцевих бюджетах, щоб вони могли підтримати комунальних виробників теплової енергії та забезпечити проходження опалювального сезону.