В Україні змінилися роздрібні ціни на вермути та інші виноградні вина, а також харчові продукти. Відповідна постанова Кабміну набула чинності 26 січня 2021 року.
Постановою Кабінету Міністрів України від 13 січня 2021 року № 17 “Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 30 жовтня 2008 р. № 957”, внесено зміни у додаток до постанови № 957 від 30 жовтня 2008 року “Про встановлення розміру мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв”. Про це йдеться на сайті Державної податкової служби України.
Постановою внесено зміни щодо встановлення розміру мінімальних гуртових і роздрібних відпускних цін на деякі види алкогольних напоїв, зокрема:
- на “Вермути та інші вина виноградні натуральні з доданням рослинних або ароматизувальних екстрактів у скляній тарі місткістю 0,7 л, в інший тарі місткістю 1 л” – 49 грн.
- на “Вина ігристі та вина газовані, зброджені напої, вина (напої) ароматизовані ігристі (газовані)” – 109 грн.
Крім того, ціни на харчові продукти за минулий 2020 рік зросли в середньому на 4,9%. Найбільше за рік подорожчав цукор (+47,7%), яйця (+ 30%), олія соняшникова (+ 21,7%) і фрукти (+ 12,9%). Такі ціни наводить телеграм-канал “Народний ревізор”.
Подорожчали також крупи: гречка – на 34,8% (з 27 до 37 грн / кг), рис — на 4,8% (до 23,93 грн / кг), манка — до 15,91 грн / кг. Борошно з пшениці зросло на 13,2% — до 12,70 грн/кг, а слідом — продукти з борошна. Пшеничний хліб за рік подорожчав на 11,8% — до 26,73 грн/кг, батон — до 14,75 грн/пів кіло.
Торкнулося подорожчання і макаронів з м’яких сортів пшениці: кілограм обійдеться в середньому 20,17 гривні. Зростають ціни на м’ясо, наприклад, яловичина досягла 144,82 грн/кг.
Проте, є продукти, які подешевшали за рік, наприклад, куряче філе — на 10 грн. Ціни на овочі знизилися в середньому на 12,1%: цибуля – на 42,9% (до 5,12 грн за кг), морква – на 6,3% (до 6 гривень за кг), картопля — на 24,9% (до 10,15 грн за кг), буряк — на 17,3% (до 5,39 за кг), капуста — на 21,5% (до 4,76 грн за кг).