Новини

Куди “зникає” коронавірус в Україні: лікар пояснив, що відбувається

Коронавірус в Україні останнім часом, згідно з офіційною статистикою, демонструє спад. Чи дійсно це так і що відбувається в лікарнях – на передовій боротьби з COVID-19 – розповів лікар-інфекціоніст Київської міської клінічної лікарні №4 Євген Дубровський.

Дубровський зазначив, на статистику передовсім впливає те, що величезна кількість людей хворіє вдома без звернення до лабораторій, – пише ТСН.

“Тому цифри однозначно занижені та не об’єктивні. Всі вже достатньо обізнані та знають, що лікування COVID-19 на перших порах мало чим відрізняється від лікування звичайного ГРВІ та менше панікують. За спеціалізованою медичною допомогою звертаються лише в складних випадках. А їх, як вже всім відомо, в рази менше. Порівняно із загальною кількістю захворілих. Показником покращення чи погіршення ситуації доцільно вважати кількість госпіталізацій. Адже ми в стаціонарі працюємо виключно з важкими та вкрай важкими хворими”, — каже лікар.

За його словами, останні три-чотири тижні спостерігається відчутне зниження кількості госпіталізацій.

“Порівняно з осінніми місяцями — ситуація в інфекційному стаціонарі дещо змінилась. Звернень за швидкій допомозі значно менше. І хоча столична лікарня заповнена важкими хворими та нові є, наплив не порівняти з минулими місяцями”, — каже Дубровський.

Утім, за його словами, важкі хворі зараз лікуються довше, виписка не така інтенсивна. “Проте місць наразі в госпіталі вистачає. Ситуація з ліжками в лікарні, навіть кисневими, допоки стабільна”, — зазначив лікар.

На його думку, це відбувається тому, що “величезна частина населення вже перехворіла”.

“Спостереження над імунним статусом тих, хто перехворів, дозволяє стверджувати, що повторні зараження поодинокі та не впливають на процес глобально. Потроху формується колективний імунітет”, — каже він.

Водночас, додає Дубровський, розслаблятися ще зарано. “З одного боку, це гарні новини. Як і очікувалось, населення нормально справляється з COVID-19. Епідемія рано чи пізно має завершитись. Хоча COVID вже нікуди не дінеться. Численні приклади мутацій коронавірусу свідчать про це. Буде такий собі сезонний COVID, як і інші респіраторні захворювання. Але, з іншого боку, розслаблятись ще зарано. Подивимось, яка ситуація буде через два тижні після свят”, — каже він.

Водночас Дубровський додав: “Глобально стає зрозуміло, що медичної допомоги буде потребувати менша частина населення”.

Leave a Comment