Волинь Новини

Вітчиму Поліщука виплатили понад 500 тисяч гривень за незаконну люстрацію у 2014

Колишній заступник начальника волинської міліції Володимир Поліщук отримав від Міністерства внутрішніх справ понад пів мільйона гривень компенсації за протиправне звільнення з посади восени 2014 року.

Про це стало відомо із декларації про майно та доходи його пасинка, новообраного міського голови Луцька Ігоря Поліщука, поданої 11 грудня у зв’язку зі звільненням з попередньої посади радника міського голови, – пише Сила Правди.

 

 

За даними декларації Володимир Поліщук отримав 577 тисяч 98 гривень виплати згідно виконавчого листа від 23.04.2020 року.

Як вдалося з’ясувати, компенсацію виплатило Управління Міністерства внутрішніх справ у Волинській області, яке з часу реформи української міліції в поліцію у 2015 році перебуває в стані припинення. Перерахування здійснено 30 вересня 2020 року.

Крім того, управління МВС сплатило 730 гривень судового збору та майже 126 тисяч гривень податків у вигляді єдиного соціального внеску.

Нагадаємо, раніше «Сила правди» повідомляла, що в квітні 2020 Володимир Поліщук виграв суд щодо протиправності його звільнення з посади восени 2014 року та стягнення компенсації за час вимушеного прогулу. Відповідне рішення ухвалив Волинський окружний адміністративний суд через п’ять з половиною років з дня подання позову.

Володимир Поліщук пропрацював у міліції 20 років. З вересня 2010 до жовтня 2011-го очолював Управління ДАІ УМВС України у Волинській області, потім став заступником начальника обласного управління – начальником міліції громадської безпеки, але вже у квітні 2012 його перевели на аналогічну посаду в рівненське управління. Та вже за півроку він повернувся і з 28 грудня 2012 до 3 листопада 2014-го очолював міліцію громадської безпеки на Волині.

Волинські активісти під час Революції Гідності 2013-2014 років звинувачували Володимира Поліщука у тому, що він нібито організовував поїздки місцевого «Беркуту» в Київ та перешкоджав проведенню мирних протестів. 23 лютого 2014 волинських спецпризначенців, серед яких і Володимира Поліщука, на сцені луцького Євромайдану привселюдно ставили на коліна і вимагали звільнення. Там же він і написав рапорт про звільнення з органів внутрішніх справ.

Та після цих резонансних подій Поліщук так і не пішов. На посаді він пробув ще майже вісім місяців, аж поки його не звільнили за люстраційним законом. В той же час з посад пішли і інші високопоставлені силовики області.

Восени 2014 року МВС видало наказ №2239 о/с «По особовому складу», який передбачав звільнення осіб, які перебували на керівних посадах в структурі міліції на підставі так званого люстраційного закону «Про очищення влади». На підставі цього наказу, УМВС України у Волинській області видало свій наказ від 31.10.2014 №350 о/с «По особовому складу» щодо звільнення Володимира Поліщука з посади заступника начальника УМВС України у Волинській області – начальника міліції громадської безпеки.

Відповідну інформацію про люстрацію посадовця внесли до державного люстраційного реєстру. Закон також заборонив йому обіймати певні посади в органах державної влади та місцевого самоврядування на десять років. Однак, посадовець вирішив, що звільнили його незаконно і подав позов до суду, який і завершився успішно для нього у 2020.

Управління МВС у Волинській області та саме міністерство подали апеляційну скаргу на рішення Волинського окружного адміністративного суду, однак Восьмий апеляційний адміністративний суд у Львові залишив скаргу без задоволення, а рішення ВОАС – без змін. У серпні УМВС ще спробувало подати касаційну скаргу до Верховного Суду України, однак і її повернули скаржнику без розгляду. Після цього МВС виконало рішення суду.

Leave a Comment