Новини

Верховна Рада не підтримала закон Зеленського про «інвестиційних нянь»

Верховна Рада направила на повторне друге читання законопроект №3760 «Про державну підтримку інвестиційних проектів зі значними інвестиціями», який парламент прийняв за основу в кінці липня.

У другому читанні законопроект підтримали лише 40 депутатів, а за доопрацювання проголосували 245 нардепів, – передає Главком.

Проект закону, автором якого є президент України Володимир Зеленський, передбачає ряд стимулів для інвестиційних проектів від 30 млн євро.

Зокрема, укладення прямого інвестиційного договору між інвестором і урядом України на 15 років і надання інвестиційного менеджера, уповноваженого на супровід інвесторів в процесі реалізації інвестиційних проектів. Угода зможе регулюватися міжнародним правом з можливістю міжнародного арбітражу. До того ж інвестор отримає податкові пільги (звільнення від сплати податку на прибуток, звільнення від мита та ПДВ при ввезенні на територію України нового устаткування), а також спрощене переважне право користування земельною ділянкою для реалізації проекту зі сплатою орендної плати за спеціальними умовами.

Ще одним бонусом буде забезпечення за рахунок держави інвестпроекту автодорогами, лініями зв’язку, тепло-, газо-, водо- та електропостачанням, інженерними комунікаціями і т.д. (Загальний обсяг державної підтримки не повинен перевищувати 30% від суми інвестицій в проект).

Згідно із законопроектом, державна підтримка може надаватися в разі, якщо: інвестпроект реалізується на території України в сферах переробної промисловості, інфраструктури та логістики, поводження з побутовими відходами, туризму, охорони здоров’я, освіти, спорту (за винятком області поновлюваних джерел енергії, добувної промисловості, рослинництва і фінансової сфери) розмір інвестицій в проект складає мінімум еквівалент 30 млн євро; при реалізації проекту створюється не менше 150 робочих місць із середньою зарплатою на 15% вище середньої зарплати в галузі у відповідному регіоні; термін реалізації інвестпроекту не повинен перевищувати 5 років.

Нагадаємо, що найближчі два роки в уряді і Офісі президента планують залучити не менше двох з гаком мільярди доларів інвестицій. Кажуть, Україна в цьому році відкрила нові можливості і напрямки для тих, хто хоче вкладати в Україну. А щоб інвестувати було простіше, держава підготувало спеціальний гід і планує впровадити «інвестиційних нянь».

Leave a Comment