Новини

Дві дози за 14 доларів – що потрібно знати про вакцинацію від коронавірусу

Фонд глобального доступу до вакцини від COVID-19 (COVAX) виділить Україні 8 млн доз вакцини від коронавірусу. Цього достатньо, щоб вакцинувати 4 млн наших громадян, – повідомляє Сьогодні.

Така кількість буде надана Україні безплатно – завдяки фінансовій підтримці від міжнародних партнерів і урядів інших країн. Додаткові дози вакцини можна буде закупити за спеціальною ціною.

За словами заступника міністра охорони здоров’я – головного санітарного лікаря Віктора Ляшка, “одна доза вакцини через систему COVAX може коштувати для України сім доларів. Повноцінне щеплення, дві дози – 14 доларів (394 грн за нинішнім курсом)”.

У плані бюджету на 2021 рік на закупівлю вакцини закладено 2,6 мільярда гривень. На цю суму Україна зможе придбати за спеціальною ціною COVAX вакцину для 6,6 млн людей.

Отже, завдяки допомозі міжнародних партнерів і за бюджетні кошти Україна в 2021 році через систему COVAX може отримати 10,6 млн повноцінних щеплень від COVID-19.

Коли почнеться вакцинація

Точних строків, коли Україна отримає вакцину, поки немає. За словами Ляшка, вакцинація може розпочатися вже в першій половині 2021 року.

Однак це залежатиме від того, як швидко й успішно завершаться випробування перспективних вакцин, а також від тривалості процедур реєстрації нових препаратів.

Зокрема, Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) прогнозує, що Україна зможе отримати першу партію успішно випробуваної і зареєстрованої вакцини від COVID-19 у другому кварталі 2021 року.

Leave a Comment