Новини

“Не час жартувати”. МОЗ прогнозує складну ситуацію з COVID-19 до весни

Міністерство охорони здоров’я прогнозує, що обмеження у зв’язку з епідемією COVID-19 триватимуть, щонайменше, до квітня і закликає поставитися до ситуації без жартів.

“Скажу відверто. Мене просто обурив вчора у соціальних мережах допис від “Епіцентру”. Як там було, “продовжуємо п’ятницю 72 години?” Хочете покуражитись? Хочете робити фарс на здоров’ї людей? Так якщо хочете покуражитися, поїхали зі мною в реанімацію. Покуражтесь перед людьми, які помирають кожного дня. Покуражтесь перед лікарями, які щодня роблять все, щоб зберегти життя людей”, — сказав міністр охорони здоров’я Максим Степанов на брифінгу 12 листопада.

Степанов висловив упевненість, що його колеги з уряду, також дадуть відповідь на цей “фарс і цинізм”.

Увечері 11 листопада після запровадження “карантину вихідного дня” на офіційній сторінці мережі торговельної мережі “Епіцентр К” з’явився допис із текстом “Продукти у нас є, вироби медичного призначення — є, корм для тварин — є. Завозимо пальне”. У компанії заявили, що вирішуватимуть, в якому режимі працювати далі, коли отримають офіційний документ від уряду.

Також Степанов заявив, що українці мають підготуватися до обмежень, щонайменше, до квітня.

“Буде важко весь цей період, від сьогодні і, я думаю, що до квітня”, — сказав він.

“Сьогодні не час жартувати. Сьогодні потрібно з розумінням віднестись до того тих протиепідемічних заходів, які запроваджуються урядом для того, щоб зберегти життя і здоров’я українців”, — додав головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

“За квітень-листопад 2020 року мобільні бригади здійснили 1 мільйон 670 тисяч заборів зразків, які доставлені до державних лабораторій для проведення ПЛР-досліджень”, — Ляшко.

За його словами, найбільше таких виїздів було здійснено у Києві, Тернопільській області та Київській області. Найменше — Чернігівська, Полтавська та Луганська область. При цьому найбільша кількість бригад нині функціонує в Харківській, Дніпропетровській і Львівській областях. Найменша — в Київській, Луганській і Кіровоградській областях.

Також Ляшко спростував “чутки, які ширяться соцмережами” про те, що 80% ПЛР-тестів в Україні роблять приватні лабораторії.

“До досліджень долучено 124 лабораторії всіх форм власності. З них 66 розміщені в комунальних і державних закладах охорони здоров’я, а 58 — у приватних закладах охорони здоров’я. За листопад і жовтень приватними лабораторіями проводиться в середньому 12 тисяч досліджень на добу, що становить 30% від всіх досліджень”, — сказав він.

Leave a Comment