Новини

Лікарка дала поради, як поводитися на роботі та з друзями після одужання від COVID-19

Лікарі наполягають — пацієнтам, які перехворіли на коронавірус, потрібен додатковий час, щоби почати працювати повноцінно.

Про це йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

Відсутність сил, головний біль та стан, коли навіть до роботи дійти важко — все це наслідки хвороби. Психологи додають: часто людей, які перехворіли, можуть цькувати або оминати колеги, бо не знають про недугу достатньо і бояться.

Наталія Шевчук — сімейна лікарка, яка допомагає пацієнтам долати коронавірус ще з березня. Вона каже: чи можна йти на роботу — вирішує тільки лікар, і роботодавець не має права впливати.

“Я несу юридичну відповідальність за те, може бути людина в колективі, чи не може. Не може директор школи чи директор підприємства вирішувати — безпечна людина чи ні”, — каже лікарка.

Шевчук наголошує, що в людини, яка перехворіла, вже була атака на імунітет. Вона вразлива до інших інфекцій — до грипу, до ентеровірусу, респіраторних вірусів. Закритий лікарняний ще не означає, що з’явилися сили працювати, або бодай дійти до роботи.

Психологиня Олександра Литвинчук радить: щоб колеги та друзі не боялися вас після одужання від коронавірусу, поясніть їм популярно — ви вже безпечні.

Ще фахівці просять не намагатися одразу “звернути гори” на роботі. Скажіть своєму роботодавцю, що у наступні кілька тижнів ви слабші, аніж зазвичай. І головне — не докоряйте за цю слабкість самому собі.

Leave a Comment