Міністерство охорони здоров’я розробило проєкт постанови про зміну норм харчування дітей у закладах освіти та закладах відпочинку.
Про це повідомляє пресслужба МОЗ.
“Для того, щоб зробити крок вперед до організації та впровадження здорового харчування для наших дітей, запрошуємо ознайомитися та долучитися до обговорення положень. Тим паче, що світова тенденція говорить про те, що наші діти стали більше їсти шкідливої їжі й менше рухатися. Тому, необхідно зробити дитяче харчування різноманітним та корисним”, – розповів заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко.
Проєкт передбачає повну заборону на включення у меню для дітей ковбас, сосисок, заморожених напівфабрикатів, інших технологічно оброблених м’ясних та рибних страв. Також зі шкільних їдалень мають зникнути газовані напої з підвищеним вмістом цукру та енергетики, борошняні кондитерські вироби.
Вперше в Україні пропонують врахувати у меню дитячих їдалень потреби дітей-діабетиків та тих, хто не сприймає глютен чи лактозу. Крім того, МОЗ рекомендуватиме розширити раціон дітей коштом овочів і вибудовувати шкільне меню на основі біологічних потреб дитячих організмів.
Для покращення харчування дітей, керівникам закладів освіти буде дозволено впроваджувати кейтеринг – здавати харчоблок закладу в оренду приватним підприємствам, які будуть готувати їжу для дітей.