Нинішня ціна на українську та імпортовану картоплю економічно виправдана. Так думку висловив голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко в коментрі Gazeta.ua. В торгових точках України ціна на молоду картоплю вітчизняного виробника стартує від 40 грн/кг, тоді як молоду картоплю з Єгипту можна купити від 19 грн/кг.
“Українські фермери вирощують молоду картоплю в дуже малих об’ємах, – пояснює Дорошенко. – 95% картоплі, яку ми бачимо на ринку, це та, яка вирощується для власного споживання, і надлишок продається на ринку. Ціноутворення тут складається не по тому, скільки витратили”.
Картоплю, яку вирощують у промислових масштабах, частіше беруть на переробку, тому її ціна нижча за рахунок великих об’ємів. Єгипетська і білоруська картопля дешевша за українську, бо її вирощують промислово. “Українські виробники, які почали вирощувати картоплю промислово, ще мають кредити за техніку та інше обладнання, а кредити в нас під 22%, – каже експерт. – Відповідно ціна висока. Зараз важко спрогнозувати, яка буде ціна української картоплі восени. Якщо ми почнемо завозити картоплю, як робили торік, то ціна буде досить низька. Якщо інші країни перекриють кордони – буде високою. А взагалі, в останні три роки українці почали вирощувати менше картоплі”.