Важливо Новини

Штрафи за перевищення швидкості: коли і кому почнуть надсилати «листи щастя»?

В Україні вже в травні водії можуть отримати “листи щастя” зі штрафами. Поліція дала водіям майже понад місяць, аби ті нарешті звикли до камер і перестали порушувати дозволену швидкість.

Але навіть попри це помітних змін на дорогах немає. Так, камери з радарами вже фіксують порушників у столиці. Лише місяць роботи автоматичних камер у пілотному режимі показав вражаючу статистику – 60 тисяч порушень щодня. За мінімального штрафу в 255 грн бюджет поповнювався би щодоби на 15 млн, йдеться в ТСН.

“Камера фіксує порушення. Далі – інформація надходить до центру обробки даних. Якщо інспектор підтверджує, що все оброблено вірно, така постанова автоматично направляється адресату”, – розповів перший заступник керівника патрульної поліції Олексій Білошицький.

Штрафуватимуть власника машини. Якщо транспортом користується ще хтось, то тоді штрафи надійдуть порушнику. Але для цього автовласник в інтернет-кабінеті водія має вказати – кому передав кермо.

Юрист Богдан Кушнір пояснив, що цього разу законодавці добре попрацювали зі змінами в адмінкодексі. І оскаржити “лист щастя” в суді буде доволі важко.

“Вони прописали всі варіанти, які можливі, для того, аби притягнути власника транспортного засобу. Якщо цей транспорт закріплений за юридичною особою, то буде нести відповідальність особа, яка в цій фірмі, за якою закріплений цей автомобіль, або безпосередньо сам керівник цієї юридичної особи”, – розказав правозахисник.

Також не зможуть порушувати безкарно і ті, хто виїхав з окупованих територій. Їм штрафи надходитимуть на адреси реєстрації внутрішньо переміщених осіб. Не уникнуть “листів щастя” і ті, хто їздить на так званих “євробляхах”. Штрафуватимуть того, хто завіз і не розмитнив авто. Навіть, якщо власник давно продав свою “євробляху”, листи все одно приходитимуть.

Нині в столиці вже 20 камер-радарів. Поки що вони фіксують лише перевищення швидкості. Згодом штрафуватимуть і за проїзд на червоне світло, і за рух смугою громадського транспорту.

Як повідомив заступник міністра внутрішніх справ Сергій Гончаров, штрафи надсилатимуть не тільки поштою чи в електронний кабінет водія.

Раніше в поліції казали, що перші “листи щастя” почнуть розсилати від 1 травня. Тепер повідомили, що новацію відкладають до першого послаблення карантину. Але статися це може вже в травні.

Leave a Comment