Новини

Як працюватиме «єПідтримка» та куди нарахують обіцяну тисячу — розповіли в Мінекономіки

Анонсовану тисячу гривень в межах програми “єПідтримка” будуть нараховувати на картку “Національного кешбеку”, яку можна відкрити у “Дії”. Кошти українці зможуть витрати протягом зими.

Читайте також:У районі на Волині оголошена жалоба

Про це повідомив заступник міністра економіки Олексій Соболев в етері телемаратону “Єдині новини”.

Одну тисячу гривень громадяни зможуть отримати незалежно від віку та соціального статусу. Використати гроші можна буде протягом грудня, січня та лютого.

За ці кошти українці матимуть змогу оплатити комунальні послуги, ліки, транспорт, мобільний звʼязок, купівлю українських книг та інші різноманітні послуги, а також перерахувати гроші на підтримку війська.

“Це додатково підтримає український мікро та середній бізнес. Ці гроші марковані, тобто є визначене коло, куди їх можна спрямувати”, — наголосив урядовець.

Соболев сказав, що точна сума, яку витратять на програму, залежатиме від кількості українців, які захочуть нею скористатися. Він навів результати попередньої версії “єПідтримки” — під час пандемії коронавірусу вона коштувала державі близько 8 млрд гривень.

Водночас Соболев розповів, що кошти, якими профінансують програму, “не нові” — їх переспрямують із вже наявних програм Мінекономіки та інших міністерств, в межах яких виділені гроші на цей рік не встигають використати.

“Ці кошти ми точно не змогли би спрямувати на армію, адже ці кошти виділені нашими донорами в наш бюджет і там є умови, що їх не можна пускати на військові видатки”, — пояснив посадовець.

Нагадаємо, проєкт “єПідтримка” стартував у грудні 2021 року. Спочатку він передбачав виплату тисячі гривень за вакцинацію проти COVID-19. “Ковідну тисячу” можна було витратити на купівлю книжок, квитки в кіно, заняття спортом тощо.

З початком повномасштабного вторгнення гроші дозволили перерахувати на потреби української армії. За чотири дні українці надіслали армії з “єПідтримки”1,5 мільярда гривень.

Згодом програму розширили. Українці із зони бойових дій могли отримати 6500 гривень.

Читайте також наші новини у Facebook