Новини

– Якщо Росія схоче приєднати Білорусь, то буде війна, – Лукашенко

У владі в Росії є люди, які б хотіли приєднати до себе Білорусь.

Читайте також: Армія РФ минулої доби вбила п’ятьох та поранила одного жителя Донеччини

Однак вони мають викинути такі думки з голови, заявив самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко для російських ЗМІ. Бо якщо це трапиться, то буде війна:

– У нас спільна батьківщина: від Бреста до Владивостока. Нікуди не дінешся від цього. Ми вже десятками, десятками років, сторіччями до цього звикли. Але так склалося, не з нашої вини, що тут дві держави. Дві суверенні держави: Білорусь і величезна Росія. Це непохитний закон нашого часу. Тому будь-які розмови про те, що імперія там, сателіт, не сателіт, що всередину Росії вступити та інше. Встаньте на моє місце, ви б що, будучи президентом суверенного, не кажу незалежного, ми один від одного залежимо, суверенної держави, яка не має кордонів, яка не з власної вини стала суверенною. Цю державу завтра знищили б. Я на це піти не можу, і мене ніхто на це не уповноважив, це по-перше.

По-друге, будь-який рух будь-якого політика в цьому напрямі — його буде знесено білоруським народом. Білоруси — це найвідданіші та найнадійніші, як я сказав при нагородженні, люди для вас, для росіян. Більш відданих, відвертих і чесних у світі більше немає для вас і не шукайте їх. Я досвідчений політик, і я це вже знаю точно. Політик, який не чіпляється за владу, — не те, що мені все одно, буду я у владі чи не буду, так не можна говорити, але не чіпляється за владу, я більше думаю про дітей зараз, про ваших і наших, і так далі.

Ви менші, ми більші, а в нас економіка така, сяка. Ми вам допомагатимемо і далі вступайте до складу Росії. Так питання ставити не можна. Це неможливо та нереально. Боюся навіть сказати, що це війна. Але ви бачите наші стосунки з Путіним. Маса переговорів, контактів, особистих та інших. У нас ніколи так питання не стояло. Ну в Росії декому не йметься і у високих колах. Потрібно це викинути. І потім, а навіщо це? Ну, навіщо це? Я часто говорю, що ми з Путіним не дурні люди. Вибачте за нескромність. А фахівців у нас достатньо для того, щоб, маючи дві суверенні держави, вибудувати такі тісні відносини в Союзній державі, створити цю Союзну державу, ми на це замахнулися. Я був ініціатором цього ще за Єльцина. Ми можемо вибудувати такі відносини, які будуть тісніші та міцніші, ніж в унітарній державі. І ніхто ні на кого не ображатиметься. Нам це треба.

Читайте також наші новини у Facebook