Волинь Новини

У ВНУ презентували серіал «За Перекопом. Держава»

22 жовтня у Волинському національному університеті імені Лесі Українки відбулася презентація культурно-мистецького проекту «За Перекопом. Держава». Це документальний серіал, що складається з трьох серій, присвячених Криму та кримським татарам. 

Читайте також: Залужний пише трилогію мемуарів

На заході присутні: проректор з навчально-виховної роботи та комунікацій Наталія Благовірна, кінорежисер та директор продакшн-студії «Правда PRO» Сергій Шараєвський, голова громадської організації «Кримські татари Волині» Сервер Зейнідінов, а також викладачі факультету історії, політології та національної безпеки. . 

«Наш університет має тривалу і хорошу співпрацю з Сергієм Шараєвським та його студією. Сподіваємося, що вона буде лише поглиблюватися, саме в розрізі документалістики та історичної документалістики. Сьогоднішній захід є концептуально та світоглядно дуже близьким університету”, – привітала гостей проректор Наталя Благовірна. 

Сергій Шараєвський, кінорежисер проекту, поділився історією створення серіалу та оцінок на важливість цієї роботи: «Насамперед хочу відзначити, що це не фільм, це – документальний серіал, який складається з трьох серій. Ми подівимось сьогодні першу серію, є ще дві. Перша серія називається «Влада», друга –   «Військо», третя – «Віра». Робота, яку ми проробляли, зокрема, наш сценарист Андрій Кокотюха, базувалася на працях дослідника кримськотарської історії та архітектури Олексія Гайворонського. На жаль, він помер, як жертва того окупаційного режиму, в якому йому довелося жити».

Значну увагу під час заходу було виділено культурній спадщині кримських татар, їх боротьбі за збереження ідентичності та історичної пам’яті в умовах окупації Криму.  Голова громадської організації «Кримські татари Волині» Сервер Зейнідінов підсумував важливість фільму в контексті сучасної боротьби кримських татар за свої права та територію. 

«Ми на шляху перемоги, донедавна один кримський татарин не міг уявити собі, що ми можемо знімати разом з фільмами, розповідати про нашу історію, що на законодавчому рівні буде закріплений статус корінного народу кримських татар. Отже, це одна зі сторін нашої спільної перемоги. Друга частина – політична. У нас сильний, підступний ворог. У нього більше ресурсів людських, економічних і ми не знаємо, коли ми деокопіруємо Крим. І сьогодні ми повинні політично закріпити статус Криму, закріпити те, що це – Україна. Сьогодні, руйнуючи ці проросійські наративи, міфи нав’язані нам росією та радянським союзом, ми на шляху перемоги” – резюмував Сервер Зейнідінов.

Документальні проєкти є дуже популярні в наш час, оскільки саме вони допомагають зберегти історію українського та кримськотатарського народів, розвінчувати міфи та пропаганду.

Читайте також наші новини у Facebook