Волинь Новини

Закрили справу за строком давності: суд звільнив від відповідальності посадовців лісової галузі Волині

Турійський районний суд звільнив від кримінальної відповідальності трьох посадовців лісової галузі Волині. Чиновників звинувачували у незаконній видачі дозволів на проведення рубок на території заказників «Озерянський» та «Осівський», що спричинило збитків на понад 17 мільйонів гривень.

Читайте також: До листопада 11 тисяч військових КНДР будуть готові воювати в Україні, – Буданов

Про це пише “Сила правди”, посилаючись на ухвалу Турійського районного суду Волинської області від 9 вересня 2024 року.

Йдеться про колишнього заступника начальника Волинського обласного управління лісового і мисливського господарства Олександра Рибчинського, ексдиректора держпідприємства «Турійське лісове господарство» Дмитра Войтюка та колишнього головного спеціаліста відділу лісового господарства ВОУЛМГ Миколу Ковальчука. У жовтні 2020-го їх звинуватили у службовій недбалості (ч. 2 ст. 367 КК України).

Слідство стверджувало, що посадовці причетні до незаконної видачі лісових квитків і погодження лісорубних квитків, що стало підставою для проведення суцільних рубок на території загальнозоологічних заказників «Озерянський» та «Осівський». Посадовці робили це в порушення вимог природоохоронного законодавства й без затверджених Міністерством енергетики та захисту довкілля України лімітів на використання природних ресурсів. Загалом йшлося про видачу документів у період з 14 грудня 2017 року по 14 грудня 2018 року.

Згідно висновку судової інженерно-екологічної експертизи, яку слідчі отримали наприкінці березня 2020-го, внаслідок дій посадовців було завдано шкоди на суму 17,6 мільйона гривень.

Водночас у вересні 2024-го захисник лісових чиновників звернувся до суду з клопотанням про звільнення усіх трьох від кримінальної відповідальності – у зв’язку із закінченням строків давності.

Суддя Турійського районного суду Олена Ковальчук під час розгляду клопотання визначила датою вчинення злочину 14 червня 2018 року, а також зазначила, що цей злочин відноситься до категорії нетяжких.

Також вона вказала, що особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня скоєння нею нетяжкого злочину минуло п’ять років.

«Таким чином строк давності закінчився за ч. 2 ст. 367 КК України 14.06.2023 року, а передбачених ст. 49 КК України обставин, що перешкоджають застосуванню давності, в судовому засіданні не встановлено», – зазначила Ковальчук.

Ухвалою від 9 вересня 2024-го вона звільнила Олександра Рибчинського, Дмитра Войтюка та Миколу Ковальчука від кримінальної відповідальності, а справу проти них закрила. Це рішення набрало законної сили 17 вересня 2024 року.

Читайте також наші новини у Facebook