Волинь Новини

У Луцьку ТЦК, поліція і представництво Омбудсмана говорили про порушення прав військовозобов’язаних

У Луцьку відбулося засідання круглого столу, присвячене актуальній темі захисту прав людини в умовах воєнного стану, зокрема, що стосується мобілізації.

Читайте також: Біля Луцька автомобіль на смерть збив людину (Відео)

Захід, який проводиться вперше, організувало представництво Омбудсмана у Волинській області, повідомили на сайті Луцької міської ради.

Представниця Уповноваженого з прав людини Юлія Спас зібрала представників органів влади, правозахисників, поліції, ТЦК та СП, судової гілки влади, прокуратури, військової служби правопорядку, щоб обговорити виклики та перспективи, що виникають під час мобілізації.

Юлія Спас розповіла, що до Уповноваженого вже надійшло більше 90 тис. звернень про порушення прав людини, по Волині – 2295. Найбільше звертаються члени сімей військових, військовополонених та зниклих безвісти, таким є кожне п’яте звернення. Пріоритетний напрямок роботи Омбудсмана – захист прав військових.

Заступниця міського голови Ірина Чебелюк розповіла, що наразі є три основних проблеми, з якими зіштовхується міська рада в питаннях дотримання прав людини: це люди, у яких виникли проблеми з оновленням даних, родини загиблих та безвісті зниклих військових. Тож намагаємося допомогти відповідно до закону, шукаючи механізми вирішення цих питань.

Про виклики, спричинені мобілізацією, Ірина Чебелюк сказала:

Наповнення бюджету падає, адже багато підприємств йдуть «у тінь», що тягне за собою несплату податків. Дефіцит кваліфікованих кадрів, через неможливість забронювати критично важливі галузі. Мобілізаційний ресурс не показує повної картини, адже є чимало тих людей, які знаходяться за кордоном та не повернуться для оновлення даних. Варто не забувати про те, що саме тилові області наповнюють бюджет, який необхідний, у тому числі, для забезпечення Збройних сил. Нам потрібно спільно напрацьовувати механізми співпраці, вирішення нагальних проблем, з урахуванням викликів сьогодення.

 

 

Свої бачення щодо захисту прав людини в умовах воєнного стану висловили також представники територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП), поліції та адвокатури.

Підсумовуючи засідання, учасники погодилися на необхідності продовження діалогу та спільної роботи для покращення умов захисту прав людини під час воєнного стану.

Читайте також наші новини у Facebook