Волинь Новини

У Луцьку незрячі перевірили заклади на доступність

Люди з інвалідністю по зору спільно із членами громадських організацій, у Міжнародний день білої тростини, який відзначають 15 жовтня, організували у Луцьку акцію — перевіряли транспорт та громадські місця на доступність.

Читайте також: «Не хочу читати про себе критику»: Томашевська пояснила, чому на сторінці Іваничівської селищної ради забороняють коментувати новини

Про це Суспільному розказав голова Волинського осередку Всеукраїнської громадської організації людей з інвалідністю по зору “Генерація успішної дії” Віталій Ткачук.

Перший заклад, який відвідали незрячі з супроводжуючими, був магазин у центральному універмазі Луцька. Незрячий учасник акції Ігор Семілов каже, що в магазині на нього продавці не звертали уваги, поки він не покликав їх на допомогу.

У день білої тростини незрячі перевірили заклади Луцька на доступність
Незрячий учасник акції Ігор Семілов. Суспільне Луцьк

Опісля учасники акції попрямували до Луцької міської клінічної стоматполіклініки. За словами Віталія Ткачука, він не зрозумів, що він дійшов до місця призначення, бо в медзакладі не працює метроном — це основний прилад, який подає звуковий сигнал, а тому повинен бути і працювати у кожній установі чи закладі.

Заввідділення стоматполіклініки Ольга Гнатюк каже, що прилад у закладі є, але він не завжди увімкнений.

У день білої тростини незрячі перевірили заклади Луцька на доступність
Незрячі учасники акції намагаються потрапити до стоматологічної поліклініки. Суспільне Луцьк

Наступне комунальне підприємство, яке відвідали незрячі — Луцька міська дитяча поліклініка. При вході у приміщення є табличка із написом шрифтом Брайля, каже Віталій Ткачук.

У день білої тростини незрячі перевірили заклади Луцька на доступність
У Луцькій міській дитячій поліклініці є таблички із написами шрифтом Брайля. Суспільне Луцьк

Військовослужбовець Євген Сивопляс, який також долучився до акції незрячих, каже що пандус у поліклініці є, але покриття ненормативне, там — глянцева підлога. Також є кнопка виклику персоналу, яка не працює.

“Намагаючись з’ясувати у персоналу, де вона має дзвонити, то вони навіть не знають, що таке має бути. Цей приклад у місті не єдиний”, — каже військовослужбовець.

У день білої тростини незрячі перевірили заклади Луцька на доступність
Військовослужбовець Євген Сивопляс. Суспільне Луцьк

Метроном у дитячій поліклініці також не працював, кажуть незрячі Наталія та Віталій Угнівенки. З їхніх слів, Луцьк – малодоступне місто для людей з інвалідністю. Кажуть, що у віддалених від центру мікрорайонах міста не працюють звукові сигнали, немає відповідних табличок для людей з інвалідністю по зору.

У день білої тростини незрячі перевірили заклади Луцька на доступність
Наталія та Віталій Угнівенки. Суспільне Луцьк

Зі слів голови громадської організації Віталія Ткачука, у акції взяли участь 12 людей. Каже, що члени громадської організації людей з інвалідністю по зору “Генерація успішної дії” готові надавати допомогу військовим, які втратили зір.