Волинь Новини

Росіянина, який воював у ЗСУ й отримав поранення, можуть депортувати з України через протермінований паспорт

Росіянина Альберта, який воював на боці українців проти окупантів, помістили до центру утримання нелегалів на Волині, щоби в подальшому видворити з країни. Його затримали в липня поблизу україно-польського кордону з простроченим закордонним паспортом. Але, як виявилось, термін дії документа закінчився саме тоді, коли чоловік перебував на фронті, де ще й отримав поранення.

Читайте також: На Волині судили одного з учасників мітингу під Ковельським ТЦК

Про це йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Влітку цього року росіянин звільнився зі служби. Зараз він намагається через міжнародні організації одержати візу в якусь із країн Євросоюзу, бо ж у Росію повертатися небезпечно для життя.

«Відповідач є незаконним мігрантом, оскільки він втратив законні підстави для перебування на території України. У нього відсутні документи, що дають йому право покинути територію України самостійно. Закордонний паспорт у нього недійсний, а для третіх країн йому потрібна віза, якої в нього теж немає. Для забезпечення законності перебування в Україні діє єдиний орган – Державна міграційна служба», – заявив представник Держприкордонслужби Євгеній Вєсєльський.

Захисник розповів: його підзахисний навіть не вчинив спроби незаконного перетину кордону. Його затримали вже тоді, коли він йшов звідти в напрямку міста Устилуг.

«У нього справді в думках було перетнути кордон, але до лінії контрольного спостережного пункту він не дійшов – відмовився від правопорушення, не бувши затриманим. Тобто розвернувся і пішов назад», – зауважив захисник Сергій Галащук.

Альберт приїхав до України понад рік тому і вступив до лав Збройних сих, де в складі Іноземного легіону брав участь у боях проти російських окупантів на Харківському та Донецькому напрямках. На війні одержав поранення.

Саме під час перебування на службі термін дії закордонного паспорту закінчився. Коли ж чоловік звільнився із війська – планував їхати до якоїсь із країн Євросоюзу, бо ж повертатися в Росію небезпечно для життя.

Не менш небезпечним стане його видворення в такі треті країни, як-от Угорщина чи Молдова, адже вони можуть видати чоловіка РФ. Прикордонники помістили Альберта до центру для нелегалів, де він перебуває вже місяць. Як розповів, йому дуже незручно перебувати фактично під замком.

«Кордон я не намагався перейти, ходив недалеко від нього. Вони написали, що був за п’ять кілометрів, але я не рахував. У мене є де жити на волі, то я б надав перевагу чекати в друзів, поки мені зроблять візу», – пояснив колишній військовослужбовець ЗСУ.

Втім, прикордонна служба просила суд продовжити термін тримання в центрі для нелегалів ще на шість місяців. Своєю чергою, суддя продовжила на два місяці. За цей час, каже захисник чоловіка, вони спробують владнати питання з документами.

«До наступного засідання ми підготуємо клопотання про взяття громадянина Альберта на поруки. Ми надамо довідку учасника бойових дій, інформацію про те, у яких точках воював Альберт, довідку про поранення. Думаю, суд врахує всі ці моменти й задовольнить наші вимоги», – сказав адвокат Сергій Галащук.

Тож ситуація дещо неоднозначна. З одного боку, він не має законних підстав для перебування в Україні, з іншого – має вагомі заслуги перед цією державою.

Читайте також наші новини у Facebook