Новини

За виробництво та продаж деяких БАДів штрафуватимуть: про які суми йдеться

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт, ініційований МОЗ, який вдосконалює контроль за харчовими доповнювачами (дієтичними добавками, які в побуті називають БАДами). “За” проголосували 262 депутати.

Читайте також:Шукають працівників: у Копачівській сільраді – п’ять вакансій

Про це повідомляє пресслужба МОЗ.

“Документ визначає чіткі механізми введення в обіг харчових доповнювачів, а також вимог до речовин, що можуть використовуватися для їхнього виробництва. Він також дозволяє МОЗ затвердити перелік таких речовин і дози, дозволені до застосування у харчових доповнювачах”, – йдеться в повідомленні.

За даними міністерства, найчастіше виробники та реалізатори БАДів припускаються таких порушень:

наявність складників, які можна використовувати виключно для виготовлення ліків (у тому числі рецептурних);

відсутність у складі заявлених білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мінеральних речовин або інших речовин з поживним або фізіологічним ефектом;

невідповідність маркування вимогам, зокрема зазначення, що вони мають лікувальний ефект.

Таким чином, проєкт передбачає наступні штрафи для юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців:

порушення оператором ринку, що здійснює виробництво харчових доповнювачів, вимог, установлених законодавством, до надання інформації для споживачів щодо харчових доповнювачів – тягне накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі 55 мінімальних заробітних плат (440 тисяч грн), на ФОП – 45 мінімальних зарплат (360 тисяч грн).

пропонування до реалізації чи реалізація харчових доповнювачів, маркування яких не відповідає законодавству, що встановлено під час візуального огляду, – тягне за собою штраф на юросіб у розмірі 45 МЗП (тобто, 360 тисяч грн), на ФОП – у розмірі 40 МЗП (320 тисяч грн).

порушення вимог щодо надсилання повідомлення про намір введення в обіг харчових доповнювачів, передбачених пунктом 5-1 ч. 2 статті 20 Закону “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів” тягне штраф на юросіб у розмірі 20 МЗП (160 тисяч грн), на ФОП – у розмірі 15 МЗП (120 тисяч грн).

невиконання обов’язку щодо відкликання або вилучення з обігу харчових доповнювачів, що не відповідають вимогам законодавства – штрафу для юридичних осіб у розмірі 50 МЗП, для ФОП 45 МЗП.

порушення оператором ринку, що здійснює виробництво харчових доповнювачів, вимог, установлених законодавством, щодо вмісту та/або кількості інгредієнтів та/або речовин у харчових доповнювачах, тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі 45 МЗП, на ФОП – 40 МЗП.

виробництво харчових доповнювачів, що містять речовини та/або інгредієнти відсутні в переліку вітамінів, мінеральних речовин та інших речовин і їх максимально допустимих доз, що дозволені до застосування в харчових доповнювачах, тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі 100 МЗП (800 тисяч грн), на ФОП – у розмірі 95 МЗП (760 тисяч грн).

пропонування до реалізації чи реалізація харчових доповнювачів, що містять речовини та/або інгредієнти відсутні в переліку вітамінів, мінеральних речовин та інших речовин і їх максимально допустимих доз, що дозволені до застосування в харчових доповнювачах, – тягне за собою накладення штрафу на юросіб у розмірі 80 МЗП (640 тисяч грн), на ФОП – у розмірі 75 МЗП (600 тисяч грн).

Читайте також наші новини у Facebook