Волинь Новини

За тиждень понад чотири тисячі волинян захворіли на ГРВІ та Covid-19, одна людина померла

На Волині спостерігається стабільне базове зростання захворюваності, активність епідемічного процесу визначає одночасна циркуляція вірусів грипу та коронавірусу SARS-CoV-2.

Читайте також: У п`яти областях України вночі ППО полювала за «шахедами»

Про це повідомили у Волинському обласному центрі контролю та профілактики хвороб. 

Протягом тижня (з 30 вересня по 6 жовтня) зареєстрували понад чотири тисячі випадків ГРВІ, зокрема, 111 випадків COVID- 19. Показник на 100 тисяч населення становить 397,2, що на 28% нижче епідемічного порогу та відповідає низькому рівню інтенсивності епідемічного процесу. Серед всіх, хто захворів, 70% становлять діти до 17 років.

Всього з приводу ГРВІ до інфекційних стаціонарів госпіталізували 44 пацієнти, із них 22 – діти. Серед госпіталізованих – 17 людей із COVID-19 (38%). Зареєстрували один летальний випадок: помер чоловік, невакцинований, із хронічними супутніми захворюваннями.

За тиждень на Волині щепили 117 осіб, зокрема, 56 – із  груп ризику (персонал медичних закладів, діти віком від 6 місяців до 5 років, люди з хронічними захворюваннями, віком понад 65 років.

У минулому сезоні  на грип та ГРВІ, включно з коронавірусною інфекцією, перехворіли понад 180 тисяч волинян, що становить 18% населення області.

«Щорічна вакцинація — найефективніший засіб для профілактики грипу та запобігання важким ускладненням. Передусім, щеплення рекомендоване людям, які належать до груп ризику: медичним працівникам,  вагітним,  особам старше 65 років (оскільки імунітет із віком послаблюється), людям із хронічними захворюваннями, у котрих  ризик ускладнень грипу значно підвищується, а також військовим, учителям та всім іншим, хто працює в місцях скупчення людей», – нагадують фахівці.

Вакцинуватися можна протягом всього сезону. Щоб сформувався імунітет і достатня кількість захисних антитіл, потрібно, приблизно, два тижні.

Проте, вакцинація проти грипу не є захистом від COVID-19 і навпаки. Тому людина, яка має важкі супутні захворювання або інші важкі стани, або похилий вік, має отримати, щонайменше, два щеплення на початку епідемічного сезону – і  від COVID-19, й від грипу.

Читайте також наші новини у Facebook