Новини

У “ЛНР” приховують факти захворювання на COVID-19 – СБУ

За даними СБУ, у Луганській області померли 13 осіб з ознаками захворювання на COVID-19.

Прокуратури Донецької та Луганської областей зареєстрували провадження про приховування ватажками так званої “ЛНР” фактів захворювання на COVID-19 на тимчасово окупованій території. Про це повідомляє 3 квітня пресцентр Служби безпеки України.

Дії ватажків “ЛНР” кваліфіковано як порушення законів та звичаїв війни, зазначили у СБУ.

“Оперативники спецслужби встановили, що через ЗМІ бойовики намагаються переконати місцеве населення, що на території “ЛНР” осіб із симптомами коронавірусу не виявлено. Також приховується кількість хворих із температурою в інфекційних відділеннях лікарень”, – ідеться в повідомленні.

За даними СБУ, самі ж жителі окупованої Луганської області свідчать про збільшення кількості померлих із діагнозами гострого респіраторного захворювання та цілковиту відсутність захисних масок і противірусних ліків в аптеках.

“На дцей момент у Луганську та Кадіївці померло 13 осіб з ознаками захворювання на COVID-19. Але місцеве населення не володіє достовірною інформацією про ситуацію в регіоні та наражає себе на смертельну небезпеку. За оперативними даними, хворих на “ГРВІ” у ТОТ наразі нараховується приблизно 10 тис. Більшість із них не отримує належної медичної допомоги і перебуває вдома через брак ліжко-місць у медичних закладах”, – ідеться в повідомленні.

Водночас окупаційна адміністрація РФ у Донецькій та Луганській областях усі сили кинула на гарантування безпеки поширення хвороби серед військового контингенту, який перебуває під управлінням командування країни-окупанта. Співробітники СБУ констатують порушення ватажками “ЛНР” конституційних прав громадян, а їхні дії кваліфіковано за ч. 1 ст. 438 (порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу України.

Leave a Comment