Волинь Новини

“Не вродило одне — виросте щось інше”: як у селі Мар’янівка на Рівненщині готуються до зими

У селі Мар’янівка на Рівненщині проживає приблизно 300 людей. За словами місцевих жителів, через відсутність постійної роботи більшість сімей у селі тримають худобу та мають біля дому не менше 20 соток городу.

Читайте також: Як формуються зарплати працівників дошкілля у Луцькій громаді

Як збирають врожай та готуються до зими в Мар’янівці, бачило Суспільне.

Жителька села Мар’янівка Сарненського району Ольга Гомонець разом із чоловіком Миколою зібрали гарбузи на городі біля дому. Жінка розповіла, що цьогорічним врожаєм задоволена й готова ділитись ним із сусідами:

“Ви знаєте є таке прислів’я: “Хто рано встає, тому Бог дає”. Хто працює, той все має. Це ж село. Щось не виросло одне – виросло щось інше. Загалом врожай – дякувати Богу. Одні огірки не вродили, а так, по ідеї, картопля в нас є, гарбузочки є, все є”.

"Не вродило одне — виросте щось інше": як селяни на Рівненщині готуються до зими
Ольга Гомонець разом із чоловіком Миколою збирають гарбузи. Суспільне Рівне

Сім’я Гомонців має 20 соток городу, корову, коня, курей та двох свиней. Жінка додала, що для села Мар’янівка — це невелике господарство:

“Тут кожен має і корівку, і свинки, і курку, і собачку. Ми з чоловіком не дуже багато садимо. Є сім’ї, що садять більше. Ми — самі, діти живуть далеко”.

"Не вродило одне — виросте щось інше": як селяни на Рівненщині готуються до зими
Подвір’я сім’ї Гомонців. Суспільне Рівне

Наразі селяни готуються до зими. Врожай з городу переносять у погріб. Там зберігають картоплю різних сортів та консервацію.

“Є виноград закритий, смальці, яблуневий оцет, домашні вишні, вино вишневе, гриби – так, як у всіх. Салати, кетчупи з помідорів, варення. Для свиней картопелька, по сортах, просто велика”, — зазанчила Ольга Гомонець.

"Не вродило одне — виросте щось інше": як селяни на Рівненщині готуються до зими
Ольга Гомонець показує закрутки на зиму. Суспільне Рівне

Збирала урожай на полі й Катерина Калюх разом з онуком Іваном. Як розповіла жінка, у Мар’янівці проживає приблизно 300 людей й майже кожна сім’я має власне господарство:

“Село в нас — гарне, люди в нас — привітні, трудяться. І на війні багато. От у мене два внуки на війні. Переживаю, знаєте, нерви теж беруть, бо як воно все добре, то воно все добре — трудимось, а далі, що буде, то ми не знаємо”.

"Не вродило одне — виросте щось інше": як селяни на Рівненщині готуються до зими
Катерина Калюх разом із онуком Іваном їде на поле. Суспільне Рівне