Важливо Волинь Новини

“Осіння сесія ПАРЄ офіційно завершена”, – Ірина Констанкевич про результати

У Страсбурзі завершилась осіння сесія Парламентської Асамблеї Ради Європи, під час якої були ухвалені важливі рішення для України. Результатами поділилась народна депутатка України, членкиня української делегації в ПАРЄ, Ірина Констанкевич.

У рамках сесії відбувся ряд заходів, спрямованих на захист прав військовополонених та посилення міжнародного тиску на російську федерацію за порушення прав людини. Зокрема, було розглянуто важливі питання, пов’язані з резолюцією Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), яка закликає держави-члени Ради Європи надати пріоритет темі українських військовополонених і цивільних осіб, що утримуються росією. ПАРЄ ухвалила резолюцію: «Зниклі безвісти, військовополонені та цивільні особи в полоні внаслідок агресії російської федерації проти України».

Основні положення резолюції:

– Станом на вересень 2024 року 65 956 військовослужбовців і цивільних осіб вважаються зниклими безвісти або утримуються в російському полоні.

-Лише 3 672 особи були повернуті з початку повномасштабного вторгнення.

-Асамблея закликає міжнародну спільноту посилити тиск на росію і забезпечити звільнення українських полонених.

Також у стінах ПАРЄ відбувся надважливий захід на тему: «Тортури та смерті українських військовополонених та незаконно затриманих цивільних осіб у російському полоні». Захід зібрав експертів, правозахисників і високопосадовців, які обговорювали кричущі порушення прав людини.

“Вкотре підкреслю важливість міжнародної солідарності та акцентую щодо посилення тиску на рф, задля припинення порушень прав військовополонених”, – зазначила нардепка на сторінці у Фейсбук.

Ключові факти, представлені під час заходу:

– В російському полоні утримується понад 6 тисяч українських військових та 14 тисяч цивільних осіб.

– Зафіксовані численні порушення Женевських конвенцій, які регулюють права військовополонених та цивільного населення.

Ірина Констанкевич наголосила на необхідності посилення міжнародної відповідальності за ці злочини, закликавши міжнародну спільноту не залишати Україну наодинці з цією проблемою:  “Те, що відбувається в російському полоні — це злочини проти людяності. Ми повинні зробити все можливе, щоб ці жахливі акти насильства не залишилися безкарними.”

Учасники погодилися, що для припинення насильства і захисту українських полонених потрібні активні дії на міжнародному рівні. Крім того, Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) одноголосно ухвалила резолюцію «Вшанування 90-х роковин Голодомору – Україна знову стоїть перед загрозою геноциду». 80 голосів було віддано за визнання Голодомору 1932-1933 років – геноцидом українського народу.

Під час обговорення представники різних національних парламентів акцентували увагу на тому, що повномасштабна війна росії проти України є продовженням геноцидальної політики. Вони наголосили на історичних паралелях між подіями минулого і сьогодення, звертаючи увагу на знищення цивільного населення, руйнування національної ідентичності та інші аспекти сучасної агресії росії проти України. Також було підкреслено культурну складову цієї політики, яка спрямована на знищення української національної ідентичності. Це рішення ПАРЄ – черговий важливий крок у боротьбі за відновлення історичної справедливості для України та визнання Голодомору геноцидом на міжнародному рівні. Ці міжнародні зусилля покликані захистити права українських громадян і забезпечити покарання за злочини, вчинені під час війни проти України.

Читайте також наші новини у Facebook