Волинь Новини

Як не захворіти на ГРВІ: поради волинського лікаря

Осінь – це пора року, коли люди частіше хворіють на гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ). Гостра респіраторна вірусна інфекція характеризується загальним інтоксикаційним синдромом (нездужання, кволість, підвищення температури тіла, погіршення апетиту, підвищена пітливість) і переважним ураженням слизових оболонок дихальних шляхів (проявами яких зазвичай є нежить, кашель, біль у горлі); це інфекційна хвороба верхніх дихальних шляхів, яка легко поширюється.

Читайте також: Учням луцького ліцею №24 розповіли, чому не можна поширювати у соцмережах інформацію про зниклих безвісти військових

Про те, як не захворіти розповідає доктор медичних наук, професор, лікар вищої кваліфікаційної категорії, терапевт медичного центру «Оксфорд Медікал Волинь» Юрій Валецький. 

«Механізм передавання — повітряно-краплинний, зрідка у деяких вірусів — контактний. Відома значна кількість збудників (понад 200), які належать до різних груп вірусної природи (віруси грипу, парагрипу, аденовіруси, коронавіруси, пікорнавіруси, риновіруси, ентеровіруси, герпесвіруси, тощо). Джерело інфекції — хворий з клінічно вираженою або безсимптомною формою хвороби», – зазначає лікар.

На сьогоднішній день найбільш обговорюваною та маловивченою є так звана вірусна інфекція COVID-19. За клінічними ознаками ці інфекції не завжди можна відрізнити. Перебіг хвороби та її прояви, переважно, залежать від особливостей імунної системи конкретної людини та в меншій мірі від виду збудника. Можна інфікуватися тим чи іншим вірусом (у тому числі і вірусом грипу та COVID-19), проте не захворіти.

Від чого це залежить? У першу чергу це залежить від кількості вірусів, які потраплять в організм людини та від стану імунної системи цієї людини. Тому і профілактика цих захворювань направлена, в першу чергу, на два моменти: 1) уникати контакту з хворими та тими хто виділяє збудника в зовнішнє середовище, а якщо цього зробити неможливо – то хоча б постаратись, щоб цих вірусів потрапило в організм людини якнайменше; 2) зміцнювати імунітет.

Яким чином можна досягти зменшенню ризику потрапляння в організм вірусів:

– уникати контакту з тими, хто має ознаки хвороби (чхає, кашляє);

– провітрювати приміщення;

– уникати місць, де перебуває багато людей;

– проводити вологе прибирання приміщень;

– не торкатися руками обличчя;

– часто мити руки.

Яким чи чином варто зміцнювати імунітет:

– шляхом проведення щеплень (наприклад проти грипу);

– достатньо відпочивати;

– має бути достатня тривалість сну;

– не перевтомлюватися;

– не нервувати (уникати стресових ситуацій);

– не вживати алкоголю та не палити цигарок;

– у раціоні харчування має бути достатньо продуктів багатих на вітамін С (лимони або інші цитрусові, смородина, цибуля, капуста);

– знаходити та отримувати позитивні емоції (більше тішитись, а не засмучуватися);

– достатньо вживати рідини (1,5 – 2 літри на добу, пити її кожних 20 – 30 хвилин).

Особам, у яких розвинулися вищевказані ознаки ГРВІ, варто звернутися до свого сімейного лікаря (зателефонувати йому та погодити подальшу тактику і отримати конкретні поради, поставити питання, які цікавлять); одягати хірургічну маску при контактуванні з іншими людьми; правильно кашляти та чхати, не займатися самолікуванням.

Пам’ятайте, що антибіотики на віруси не діють (їх не вбивають), а відтак і використання їх є не доцільним, а інколи і шкідливим; хворобу легше та краще попередити ніж лікувати, адже вірусні інфекції можуть давати різноманітні ускладнення.

«Бажаю всім хорошого імунітету та не хворіти», – каже лікар Юрій Валецький.

Читайте також наші новини у Facebook