Волинь Новини

На Волині зростає попит на психіатричну та наркологічну меддопомогу

За перше півріччя цього року у Волинській психіатричній лікарні пролікували майже 8,5 тисяч пацієнтів, що майже на 20% більше відповідного періоду минулого року.

Читайте також: Вночі неподалік Волині збили дрон: є руйнування

Про це повідомив на колегії управління охорони здоров’я, яка відбулася у Волинській ОВА, виконувач обов’язки директора психіатричної лікарні Сергій Дудка, повідомили в обласній раді. 

Найперше присутні заслухали звіт про діяльність обласної психіатричної лікарні за рік, що минув після реорганізації – її об’єднання з центром терапії залежностей.

Так, за словами керівника лікарні, на Волині зростає попит на психологічну та психіатричну допомогу, тож стаціонар, який розрахований на 620 ліжок, постійно переповнений. За І півріччя цього року тут пролікували майже 8,5 тисяч пацієнтів (що майже на 20% більше відповідного періоду минулого року), ще 15 тисяч – це амбулаторні звернення.

Сергій Дудка констатував, що традиційно, ще з радянських часів, психіатрична служба фінансувалася державою за залишковим принципом. Відтак, у Волинській психлікарні з часів її будівництва не проводилося жодних оновлень: будівлі застарілі, окремі в аварійному стані, палати пристосовані, низька енергоефективність, застаріле обладнання і його критично бракує, в центрі терапії залежностей відсутнє укриття.

Проте, констатує керівник, за останній рік вдалося капітально відремонтувати аварійні криті галереї між корпусами, лабораторію і наповнити її сучасним обладнанням, завершено першу чергу реконструкції психоневрологічного відділення, оновили і сучасно обладнали палати інтенсивної терапії, відкрили відділ інфекційного контролю, а ще – центр ментального здоров’я населення, де 12 психологів вже провели понад 2 тисячі консультацій, 1,5 тисячі психокорекцій, осучаснили й устаткування пральні. 

Встановлено також відеонагляд, здійснено благоустрій території з влаштуванням дитячого майданчика. Також поповнили кадровий потенціал – запросили на роботу шість лікарів-психіатрів, нестача яких гостро відчувалася в лікарні. Окрім того, на 65% збільшено заробітну платню персоналу, яка досі була на межі мінімальної.

Серед першочергових потреб Сергій Дудка називає термореновацію будівель, оновлення харчоблоку, ремонт решти відділень, а також будівництво додаткового лікувального корпусу.

Заступник голови Волиньради Григорій Пустовіт зазначив, що обласна рада як засновник високо оцінює старання керівника з розвитку медзакладу, він також повідомив, що конкурсна комісія визнала Сергія Дудку переможцем відбору на посаду директора обласної психіатричної лікарні.

«Я бажаю не втрачати темпу, ініціативності та зусиль. Ділянка відповідальна, складна і запущена через багаторічну неувагу держави до психіатрії. Але потреба у цих послугах лише зростатиме, тому маємо зробити усе від нас залежне, аби служба функціонувала ефективно», – звернувся Григорій Пустовіт до керівника.

Читайте також наші новини у Facebook