Волинь Новини

Майже рік прослужив кулеметником і танкістом, а помер на війні від інфаркту міокарда: спомин про Героя з Волині

11 вересня при виконанні обов’язків військової служби по місцю дислокації в Костянтинівці Донецької області в результаті інфаркту міокарда помер 50-річний житель села Щедрогір Валерій Жук.

Читайте також: У селі на Волині провулку присвоїли нову назву

А вже 13 вересня його навколішках зустрічали жителі Ратнівщини. По життю Валерій Станіславович був добрим, услужливим чоловіком, але зі своєрідним характером. Може, доля така, а може, взнаки далося важке дитинство, – пише районна громадсько-політична газета «Ратнівщина».

Народився Валерій Жук у селі Лозоватка Нікопольського району Дніпропетровської області. Звідти родом був його тато. А мама – Єва – зі Щедрогора. Потім вони приїхали жити в Щедрогір. Згодом трохи жили в Білорусі. Коли Валерію було 8 років, померла мама. Її поховали у Щедрогорі і відтоді він разом з батьком стали жити з бабусею – маминою мамою Юхимією. Невдовзі тато вдруге одружився і став жити в Окачевому. Забрав із собою й Валерія. Але хлопчикові хотілося назад до бабусі. Він часто прибігав до неї. Залишався на кілька днів. А коли виповнилося 10 років, повертатися в Окачеве категорично не захотів. Так до повноліття проживав із бабусею.

Майже рік прослужив кулеметником і танкістом, а помер на війні від інфаркту міокарда: спомин про Героя з Волині

Свою долю Валерій Жук поєднав із дівчиною з Самарів-Оріхових Галиною. Вони побралися у 1993 році, коли йому ще й 19 років не було, а їй теж лише 18. Галина розповідає, що пішла в невістки до баби Юхимки. З нею під одним дахом молоде подружжя прожило 12 років. Потім купили стареньку хатину в селі, у ній жили, а поряд зводили нове помешкання. І все удвох, своїми силами. Чоловік, доки існував Щедрогірський радгосп, а потім СВК, працював різноробочим на фермі. Утримували велике господарство. Як і всі в Щедрогорі, сіяли багато моркви, садили на продаж картоплю, щоб виручені кошти вкласти в будівництво. Помаленьку обживалися. Щось «підлатували» старе, щось валили і будували нове.

– Валера вмів усе. В нього були «золоті» руки, – констатує Галина Олександрівна. – Він міг міні-башту від гаєчки до гаєчки скласти. Сам збудував сіносклада, свинарника, погреба (тільки накрити не встиг, пішов на війну).

12 лютого виповнився 31 рік, як Валерій і Галина одружилися. За ці роки їхня сім’я збагатіла на шістьох діток. Троє старших Інна, Олександр і Анатолій уже мають свої сім’ї. Подарували дідусеві і бабусі семеро внуків. Шість із них – хлопчики, які будуть продовжувачами роду Жуків. Ще троє дітей – Наталія, Роман і Ростислав – у батьківському домі. Наталії 19 років. Роман цьогоріч закінчив Щедрогірський ліцей. А семикласнику Ростиславу 12 років. У селі про дітей подружжя Жуків відгукуються дуже позитивно. Усі вони – виховані і порядні, а ще – дуже артистичні. Кожен свого часу відзначився у школі як активний учасник масових заходів.

Родина Жуків – євангельські християни-баптисти. Галина Олександрівна розповідає, що першим у цю віру навернувся Валерій і її за собою повів. Потім і діти пішли за батьками. Але у Валерія був дуже норовливий характер.

– Він теж хрещення прийняв. Але потім не захотів бути членом церкви. Якби не він, ми б усі не прийшли до Бога. Його перший крок був благословенням на нашу сім’ю.

Після занепаду місцевого СВК Валерій Жук їздив на заробітки до Польщі. Там шість років тому у нього трапився інсульт, але його вчасно прооперували і після реабілітації він повністю відновився. Дружина каже, що жодних дефектів у мові, у рухах чи у кінцівках він не відчував. Галина працює комірником у Щедрогірському ліцеї. Коли почалася пандемія коронавірусу, а потім і війна, на заробітки за кордон почала їздити вже вона, а також донька Наталія.

5 листопада 2023 року Валерій Жук оформився на військову службу. Рішення йти на війну було, можливо, трохи гарячковим, дружина каже, що він його прийняв зопалу, бо мав вибуховий характер. Але 1 листопада він з рюкзаком уже поїхав у Ратне в військкомат. На Львівщині пройшов навчання на кулеметника, звідки його відправили на передові позиції у Донецькій області. Там воював до квітня 2024 року, коли отримав поранення у праву ногу. Осколки потрапили в м’язи литки нижче коліна. Після перенесеної операції місяць перебував на реабілітації вдома. Але казав, що відчуття м’язів ноги до кінця так і не відновилися. Далі повернувся на службу. Його 55 батальйон сотої бригади саме проходив ВЛК на Львівщині. Паралельно його перекваліфікували на танкіста. Після повернення на передову уже воював у танку. Дружина каже, що їх часто перекидали з позиції на позицію. Але постійно в зоні бойових дій. Бувало, що по два тижні не виходив на зв’язок. Тому часто телефонувала до його командира, щоб отримати хоч якусь звісточку.

Майже рік прослужив кулеметником і танкістом, а помер на війні від інфаркту міокарда: спомин про Героя з Волині

Після поранення, реабілітації та перекваліфікації Валерій Жук послужив лише три місяці. 11 вересня рідним повідомили, що він помер від інфаркту міокарда.

– Він був добрим до людей, – характеризує чоловіка Галина. – Помагав усе, що люди просили, бо був добродушний. Ніколи нікого чужого не обізвав. Вдома міг спересердя щось сказати на мене чи на дітей, був різким, а в селі – звичайним сільським чоловіком, мав повагу до людей. Йому було важко через складний характер. У нього не було прикладу хорошої сім’ї. Йому не вистачало материнської, батьківської любові і турботи. Баба в нас дуже хороша була, але все-одно ніхто дитині не замінить мами. У нього не було з кого брати приклад. Він жив так, як навчився сам.

Валерію Жуку навіки залишиться 50. І хоч окрім дружини і дітей із рідних у нього майже нікого не залишилося, його в селі пам’ятатимуть. А щира батьківська наука з роками проросте у дітях і у внуках, у чиїх тече його кров.

Читайте також наші новини у Facebook