Волинь Новини

Лучанин жорстоко зарізав дружину: що буде з 8-річною донечкою (Фото)

У Луцьку на проспекті Соборності ввечері 12 вересня трапилося моторошне вбивство.

Читайте також: Волинянин відсидить 9 років за вбивство відпочивальника і заплатить мільйон синові загиблого

Олег У. наніс численні ножові поранення власній дружині Оксані, від яких вона померла, а сусідам сказав, що її загриз собака.

Найтрагічніше у цій ситуації те, що під час звірячого вбивства у квартирі перебувала 8-річна донька подружжя.

«Якось так вони завжди сварилися, сложна сім’я. Є 4-ий клас дівчинка. Я їм казала: думайте, що робите, бо заберуть дитину, вони якось перестали, бо ж нам тут все чути, а вчора то взагалі тишина була. Обично десь побуянять, вже ходить в чорних окулярах та Оксана, а це щось і тихо було, щось громихнуло раз. Вийшла на балкон, дивлюся швидка стоїть, оказалось, що це до них… Я достеменно не знаю, але він звернув все на собаку, сказав, що це її собака загризла, но це неправда, собака маленька, не могла загризти», – анонімно розповіла сусідка журналістам телеканалу «Конкурент TV».

Лучанин жорстоко зарізав дружину: що буде з 8-річною донечкою (фото)

 

Крім того, за словами сусідів, дитина – дуже хороша, ходить до школи та старанно навчається.

Зараз же вона лишилася як без матері, так і без батька.

Лучанин жорстоко зарізав дружину: що буде з 8-річною донечкою (фото)

 

Щодо відносин між убитою та її кривдником, то сусіди розповідали, що Оксана боялася чоловіка.

«Але ж ви знаєте, якщо напишеш заяву, поліція нічого фактично не робить», – додала ще одна сусідка.

Бив дружину та ображав доньку

Журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» звернулися до поліції за роз’ясненнями, що ж відбувалося у родині, яку спіткала біда.

Лучанин жорстоко зарізав дружину: що буде з 8-річною донечкою (фото)

 

Заступник начальника управління поліції з превентивної діяльності Луцького районного управління поліції Іван Гусарук у відповіді на офіційний запит редакції повідомив, що із 9 вересня 2023 року Олег У. перебував на профілактичному обліку в категорії «кривдник» за вчинення домашнього насильства над дружиною Оксаною.

Іван ГусарукІван Гусарук

 

Приводом для взяття на облік стало фізичне насилля над жінкою. Минулоріч у вересні на Олега правоохоронці склали протокол про адміністративне правопорушення за вчинення домашнього насильства за ч.1 ст. 173-2 КУпАП та винесли терміновий заборонний припис стосовно кривдника, який зобов’язував його залишити місце проживання постраждалої особи, тобто дружини Оксани, та наклав заборону у будь-який спосіб контактувати з нею терміном на 10 діб.

Зрозуміло, що чоловік порушив цей припис вже наступного дня.

«При виїзді на місце події було встановлено, що гр. Олег У. з’явився за місцем проживання дружини, почав кричати, розкидати речі в будинку, висловлював в її бік словесні образи та погрози, чим порушив вимоги термінового заборонного припису… Додатково було встановлено, що гр. Олег У. вчинив також домашнє насильство психологічного характеру щодо своєї малолітньої доньки, 2016 р.н.», – повідомили в райвідділку поліції.

Постановою Луцького міськрайонного суду від 30.10.2023 гр. Олега У. визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 173-2 КУпАП та накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу у сумі 170 грн.

Про вчинення домашнього насильства у цій родині поліція повідомила управління соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Луцької міської ради.

З обліку в поліції Олега зняли… за 2 дні до вбивства

Пам’ятаєте, як ми писали вище, Олега У. взяли на профілактичний облік за домашнє насильство 9 вересня 2023 року. А вже 10 вересня 2024 року – за два дні до вбивства!!! – Олега з обліку зняли.

«10.09.2024 гр. Олега У. на підставі п. 13.1 наказу МВС «Про затвердження Порядку взяття на профілактичний облік, проведення профілактичної роботи та зняття з профілактичного обліку кривдника уповноваженим підрозділом органу Національної поліції України» №124 від 25.02.2019 був знятий з профілактичного обліку, у зв’язку із відсутністю повторних випадків учинення кривдником домашнього насильства впродовж одного року з дня взяття на профілактичний облік», – йдеться у відповіді поліції.

Правоохоронці кажуть, що в подальшому в рамках проведення профілактичної роботи з кривдником, спілкуванням з дружиною фактів вчинення домашнього насильства Олегом У. не встановлено.

То що ж це виходить: чоловік на радощах від того, що вже не під наглядом поліції, так розходився, що вбив дружину?

Лучанин жорстоко зарізав дружину: що буде з 8-річною донечкою (фото)

 

Билися взаємно: Оксана пила, Олег її бив

У службі справах дітей Луцької міської ради розповіли, що найімовірніше конфлікти у подружжя виникали через те, що загибла зловживала алкоголем.

«У вересні минулого року надійшла нам інформація від управління соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, що є факт насильства в цій сім’ї. В даному випадку зафіксований факт насилля патрульною поліцією зі сторони батька щодо матері. Але пізніше було ще декілька фактів, в тому числі насилля матері щодо батька. В них таке взаємне було, в одну і другу сторону. Ну але сім’я така, що її зразу після оцінки потреб управління соціальних служб взяло на облік сімей, які перебувають в складних життєвих обставинах, бо крім насилля, там і антисанітарія, і слабенькі житлово-побутові умови», – розповів начальник служби у справах дітей Федір Шульган.

Федір ШульганФедір Шульган

 

До слова, перебування на обліку у соцслужб передбачає, що мінімум раз на півріччя працівники мають відвідувати цю сім’ю.

Щоправда, за словами пана Шульгана, до родини У. перевірка навідувалась минулоріч у вересні, жовтні, грудні, а цьогоріч – лише 27 серпня.

«Після грудня були вже 27 серпня 2024 року. Контроль за виконанням батьками обов’язків щодо виховання та утримання дитини. Такого, щоб з підозрою на таке, що трапиться, не було. Навіть у порівнянні з попереднім разом трохи було прибрано, більш-менш. Але спеціалістами було зафіксовано, що конфлікти є і стосунки періодично напружені.

Мама, в неї часто запої бували, вона більше схильна до вживання алкоголю. За татом якраз явних ознак, що він п’яний, не було. Більше мама схильна була і вона не працювала. Бо тато працював принаймні з часу постановки на облік – він експедитором був», – сказав Федір Шульган.

Де зараз дівчинка і чи бачила вона вбивство мами?

Як розповів начальник служби у справах дітей Федір Шульган, на найближчі три місяці дівчинка влаштована у сім’ю тітки по лінії батька.

«Там ще є діти. Поки що ми не знаємо, чим закінчаться слідчі дії, тож тимчасово, терміном на три місяці, влаштували дитину. Тітка у Луцьку, дитина ходить в школу», – повідомив посадовець.

Чи бачила дівчинка, як батько зарізав її маму, то Федір Шульган запевняє, що ні.

«За нашими даними при ній нічого такого не відбувалося, що призвело смерті матері. Вона не бачила. Нема такого, що в дитини стрес», – додав він.

В Луцьку останні рік-два серйозно ставляться до проблем насильства в сім’ї

Трагедія, яка сталася конкретно у цій сім’ї, – яскравий приклад того, що загрожує жінкам (найчастіше жінкам), якщо поліція вчасно не реагуватиме на їхні заяви про домашнє насилля.

Хоча, начальник служби у справах дітей переконує в іншому – мовляв, у Луцьку нарешті серйозно взялися за такі випадки.

«Сімей, в яких є домашнє насильство, багато. В нас тільки розпочалося серйозне ставлення до питань насилля в сім’ї. Люди, на жаль, особливо малозабезпечені сім’ї, рахують, що це мало не норма вирішення конфліктів. Наперед таких речей не спрогнозуєш, і ми, і поліція, і управління соцслужб проводимо роботу, щоб цього було якомога менше», – наголошує Шульган.

З його слів, у місті нарешті запрацювала програма для кривдників – для тих, хто має заборонні приписи, та часто скоює домашнє насилля. За рішенням суду кривдники зобов’язані її пройти і працювати з психологом.

«Помаленьку налагоджується цивілізована робота. В Луцьку вже останній рік-два до цих питань ставимся серйозно. Судячи з того, яка кількість повідомлень на поліцію надходить від родичів, від самих дітей, люди це роблять публічним, не ховають», – резюмував очільник служби у справах дітей.

Редакція сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» звертається до усіх, хто страждає від домашнього насильства: не ігноруйте, не сподівайтеся на краще, не мовчіть, а ЗВЕРТАЙТЕСЯ ДО ПОЛІЦІЇ.

Лучанин жорстоко зарізав дружину: що буде з 8-річною донечкою (фото) 

Читайте також наші новини у Facebook