Волинь Новини

“Лисиці тут бігають”: на Волині розкидають приманки для диких тварин з вакциною від сказу

На Волині триває осіння кампанія з імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу. Спеціальні бригади розкидають приманки з вакциною неподалік сіл і біля лісу, де можуть бігати лисиці, які є основним джерелом сказу.

Читайте також: «У командуванні брали хабарі»: волинянин на два роки самовільно залишив військову частину

Про це розповів Суспільному головний спеціаліст обласного управління безпечності харчових продуктів та ветмедицини Сергій Войтюк.

Кампанія з імунізації у Луцькому районі

Поблизу села Валер’янівка Рожищенської громади група з п’яти людей щодня розкидає приманки з вакциною від сказу через кожні 200 метрів. Завідувач Рожищенського відділу здійснення протиепізоотичних та лікувально-профілактичних заходів Сергій Вербицький каже: дерева поруч позначають, аби потім простежити точну кількість з’їдених доз.

"Лисиці тут бігають": на Волині розкидають приманки для диких тварин з вакциною від сказу
Ветеринар бере вакцину від сказу для диких м’ясоїдних тварин. Суспільне Луцьк

“Тут якраз клали приманку, вже її немає. Це свідчить, що лисиці тут бігають. Тут розкидано 25 приманок, щоб знати, яка ситуація при поїданні. Береться на 4-й, 8-й і 15-й день, коли контроль. Сьогодні третій день, але вже немає приманки”, — говорить Сергій Вербицький.

"Лисиці тут бігають": на Волині розкидають приманки для диких тварин з вакциною від сказу
Завідувач Рожищенського відділу здійснення протиепізоотичних та лікувально-профілактичних заходів Сергій Вербицький. Суспільне Луцьк

З кожним роком лисиць стає все більше, розповідає місцева жителька Оксана Висоцька: “Є лисиці, приходять навіть на подвір’я, — каже жінка. — Бо йде війна, популяція збільшилася, полювання немає”.

"Лисиці тут бігають": на Волині розкидають приманки для диких тварин з вакциною від сказу
Оксана Висоцька. Суспільне Луцьк

Для цьогорічної вакцинації у Луцькому районі, за словами начальника районного управління Держпродспоживслужби Миколи Крисюка, виділили 102 тисячі 775 доз: “В районі створено 52 групи для розповсюдження вакцини. В кожній групі має бути п’ять людей і в тій групі має бути один спеціаліст з ветеринарної служби. Бо не вистачає людей. Ми залучаємо лісівників і з громад”.

"Лисиці тут бігають": на Волині розкидають приманки для диких тварин з вакциною від сказу
Микола Крисюк. Суспільне Луцьк

Як розповів головний спеціаліст обласного управління безпечності харчових продуктів та ветмедицини Сергій Войтюк, на Волині вакцину розкидатимуть по всій території області, за винятком районів, які межують з республікою Білорусь.

“Це звичайна приманка, вона виготовлена з м’яса кісткового або рибного борошна, яке дуже приваблює хижаків. На сьогодні є 24 випадки в області, але приходить осінній період: жовтень, листопад, грудень, то ці випадки трошки збільшуються. Ми прогнозуємо, що до кінця року буде близько 40, — говорить Сергій Войтюк.

"Лисиці тут бігають": на Волині розкидають приманки для диких тварин з вакциною від сказу
Сергій Войтюк з вакциною від сказу для диких тварин у руках. Суспільне Луцьк

Зі слів ветеринара, осіння кампанія з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу триватиме в області до кінця вересня.

Довідково: Сказ — це вірусне захворювання, яке має найвищий рівень смертності серед усіх інфекційних хвороб для людини. Вірус сказу вражає центральну нервову систему і після появи симптомів без вчасно розпочатого лікування стає невиліковним – 100% хворих людей помирають. Пероральна імунізація – єдиний дієвий спосіб профілактичної вакцинації диких тварин проти сказу. Вакцина сприяє створенню імунітету та не викликає захворювання сказу у диких м’ясоїдних тварин, а також безпечна для інших тварин.

Читайте також наші новини у Facebook