Волинь Новини

Знижені фіксовані тарифи на електроенергію: що варто знати волинянам

Майже 100 волинян впродовж серпня узаконили свої електроопалювальні установки, аби користуватись удома зниженими фіксованими тарифами на електроенергію під час опалювального сезону. Кампанія з узаконення таких установок триває по всій Україні.

Читайте також: Підробила документи про інвалідність, щоб виїхати з чоловіком за кордон: на Волині суд оштрафував жінку на 68 тис. грн

Про тарифи на електроенергію для населення та хто може претендувати на знижену ціну Суспільному розповіла директорка товариства з обмеженою відповідальністю “Волиньелектрозбут” Оксана Гентіш.

— Хто може скористатись диференційованими тарифами на електроенергію під час опалювального сезону?

Індивідуальні та колективні побутові споживачі, які проживають в житлових будинках (у тому числі в житлових будинках готельного типу, квартирах), обладнаних лише електроопалювальними установками, можуть почати розраховуватись за фіксованим зниженим тарифом на час опалювального сезону — із 1 жовтня по 30 квітня.

За умови відсутності іншого виду опалення у помешканні, виконання технічних вимог до нього та за належного оформлення документів на наявне електроопалення у визначеному порядку можливе застосування диференційованих тарифів для таких побутових споживачів:

— споживання до 2000 спожитих кВт на місяць — 2,64 грн/кВт∙год,

— споживання понад 2000 кВт на місяць — 4,32 грн/кВт∙год за весь обсяг споживання.

Отже, побутові споживачі, які уже мають оформлені або до початку опалювального сезону оформлять документи на свої електроопалювальні установки, можуть отримувати платіжки за зниженим тарифом на електроенергію.

— Як це працює?

Є спеціальна процедура “легалізації” такого електричного опалення. Якщо до 1 липня 2024 року електроопалення було влаштоване з дотриманням технічних і нормативних вимог, — а це фіксувалось в технічному паспорті будинку/квартири та, відповідно, в паспорті точки розподілу, — то такий споживач вже має право на пільгову норму до 2000 спожитих кВт на місяць в опалювальний період. Якщо в приватному будинку просто відсутнє пічне опалення, газовий котел чи камін, а фактично є лише електрокотел, або коли в багатоквартирному будинку відсутнє централізоване опалення з якихось причин і люди зробили собі “теплі підлоги”, але не дотримались установленого порядку влаштування, то для них ці пільгові кВт∙год діяти не будуть.

— Які тарифи зонних лічильників?

Ще один вид диференційованого тарифу — це коли застосовуються коефіцієнти зонного обліку за періодами часу. Вони застосовуються до встановленої фіксованої ціни у разі наявності лічильників зонного обліку за періодами часу. Прилади зонного обліку бувають одно, двозонні та тризонні.

Якщо у побутового споживача двозонне диференціювання, то сплачуватиметься:

— 50% фіксованої ціни — з 23:00 до 7:00 — 2,16 грн/кВт∙год,

— 100% фіксованої ціни — з 7:00 до 23:00 — 4,32 грн/кВт∙год.

Якщо у побутового споживача тризонне диференціювання, то тариф відповідно обраховується:

— 150% фіксованої ціни — з 8:00 до 11:00 та з 20:00 до 22:00 (години максимального навантаження на мережу) — 6,48 грн/кВт∙год,

— 100% фіксованої ціни — з 7:00 до 8:00, з 11:00 до 20:00 та з 22:00 до 23:00 (напівпіковий період) — 4,32 грн/кВт∙год,

— 40% фіксованої ціни — з 23:00 до 7:00 — 1,73 грн/кВт-год.

Можливість встановлення різних типів лічильників варто уточнювати кожному побутовому споживачеві за своєю адресою у свого оператора системи розподілу.

— Чи багато волинян узаконюють своє електроопалення? Як ситуація виглядає зараз і якою вона була місяць тому?

Є спеціальний алгоритм дій для побутових клієнтів, які користуються або мають намір користуватись електроопаленням цього зимового сезону. Його можна знайти на сайті, а також на звороті кожного з рахунків за спожиту в липні та серпні електроенергію. Цей Алгоритм спеціально спільно узгодили НКРЕКП, Міністерство енергетики, Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури та Державна інспекція енергетичного нагляду України.

У липні 3 857 побутових споживачів на Волині узаконили своє право на знижені тарифи на електроенергію у зимовий період. У серпні таких споживачів стало вже 3 950. Є приріст узаконених електроопалювальних установок на майже 100 домівок.

— Що є електроопалювальною установкою?

Відповідно до чинного законодавства і як вказано у спеціально підготовленому Алгоритмі дій для побутових споживачів, які користуються або мають намір користуватись електроопаленням, то електроопалювальні установки — це сертифіковані електронагрівальні пристрої заводського виготовлення або обладнання, на яке розроблені й діють технічні умови, а саме:

  • електричні котли різних типів;
  • електричні теплогенератори різних типів;
  • акумуляційні електропечі;
  • променисті електропечі;
  • електричні нагрівальні панелі для опалення приміщення, у тому числі акумуляційні рідинні електричні нагрівальні панелі, включаючи водяні електричні нагрівальні панелі;
  • електричні нагрівальні кабелі, вбудовані в конструкційні елементи;
  • електричні конвектори a6o комбіновані електроводяні конвектори;
  • теплові насоси з електроприводом компресорів;
  • електричні насосні установки з вихровою трубою.

Усі побутові споживачі, до паспорта точки розподілу яких до 1 липня 2024 були внесені відомості щодо обладнання їхніх житлових будинків/квартир електроопалювальною установкою, мають право на застосування зниженої ціни на електричну енергію.

Для підтвердження факту обладнання житлового будинку електроопалювальною установкою в визначеному порядку — за умови відсутності іншого виду опалення — для застосування зниженої ціни на електричну енергію, необхідно звернутись до оператора системи розподілу електроенергії із відповідною заявою та надати документи, визначені Алгоритмом дій.

Читайте також наші новини у Facebook