Важливо Волинь Новини

Волинський перинатальний центр відзначив перший ювілей

З п’ятою річницею утворення колектив і пацієнтів перинатального центру Волинського обласного медичного об’єднання захисту материнства і дитинства привітали голова і депутати обласної ради.

Читайте також:На Заході України через атаку дронів РФ пошкоджено об’єкт промисловості

Про це розповідають у Волинській обласній раді. 

«12 вересня 2019 року о 15:30 в стінах Волинського обласного перинатального центру вперше заплакала дитина. Заплакала, бо з’явилася на світ і таким чином усім про це сповістила. Тому саме від цієї дати перинатальний центр веде відлік своєї діяльності», – розповіла генеральна директорка комунального закладу, депутатка обласної ради Ірина Горавська.

Сьогодні Волинський перинатальний центр – один з найкращих в Україні. Тут надається повний спектр медичної допомоги від внутрішньоутробного розвитку дитини до 18-ліття. А ще рятують матусь зі складним перебігом вагітності чи важкими супутніми патологіями. Сюди скеровують найскладніших пацієнтів з усієї області, чимало охочих народжувати саме тут і з інших регіонів.

 

Упродовж п’яти років у перинатальному центрі народилося майже 15 тисяч малюків, сім трієнь та понад три сотні двійнят. Успішно прийняли майже 1200 передчасних пологів. Тут виходили сотні глибоко недоношених немовлят, серед яких троє – з вагою менше 500 грамів. Це найменші діти в України, які сьогодні цілком здорові.

«То були важкі, але одночасно і дуже цікаві п’ять років становлення, попри медичну реформу, пандемію ковіду і війну. Це і приєднання дитячої лікарні, переформатування роботи, перша дитина, народжена в укритті, перша операція, проведена в укритті, та чимало інших викликів. Але у підсумку – дуже багато врятованих життів, безліч батьків, які щасливі покинули наш заклад, і дуже багато жінок, які залишилися живими тільки тому, що народжували у Волинському перинатальному центрі», – стверджує Ірина Горавська.

 

Усе це – завдяки сучасному обладнанню, але найголовніше – згуртованому, високопрофесійному колективу, який до того ж вирізняють і найкращі моральні чесноти, запевняє керівниця закладу.

 «Коли я звертаюся, що потрібна група крові ІІ+, то всі працівники з такою групою приходять і утворюють чергу, телефонують своїм рідним, знайомим. Напевно, це єднання й гарантує успіх у таких складних ситуаціях», – каже лікарка.

Упродовж наступних п’яти років при перинатальному центрі Ірина Горавська планує відкрити центр репродуктології.

 

«Ми в цьому напрямку активно працюємо, навчаємо персонал. Це потрібно Україні для відновлення нації. Думаю, коли перинатальному центру буде десять років, у нас вже функціонуватиме відділення допоміжних репродуктивних технологій», – зазначила Ірина Горавська.

На часі й енергетична незалежність, розробляється проєктна документація на встановлення сонячних панелей, будується чергова автономна газова котельня. У планах – і велика конференц-зала для тренінгів, конференцій і нарад.

«Турбуватися потрібно не тільки про пацієнта, обов’язково турбуватися і про колектив. Якщо кожен відчуватиме підтримку, то й позитивних результатів буде більше», – переконана директорка

 

 

 

 

 

У Волинському обласному перинатальному центрі допоможуть спланувати та підготуватися до вагітності

У Волинському обласному перинатальному центрі допоможуть спланувати та підготуватися до вагітності

Етап планування вагітності надзвичайно важливий для кожної жінки і кожної сім’ї. Саме спланована вагітність – запорука спокійного та щасливого виношування малюка.

Для того, щоб підготуватися до вагітності, жінок запрошують до центру планування сім’ї Волинського обласного перинатального центру. 

«Колектив відділення центру планування сім’ї — це ті люди, які дарують надію, віру в майбутнє та щастя материнства. «Ми докладемо усіх зусиль, аби дитячий сміх прийшов у ваші родини!», — каже завідувачка центру Наталія Ткачук.

Стратегічне завдання лікарів центу — збереження репродуктивного здоров’я жінок, а отже — допомога у плануванні бажаної вагітності або підборі оптимальних для жінки засобів контрацепції, діагностика та лікування статевих інфекцій, корекція гормональних порушень.

«Центр планування сім’ї – структурний підрозділ обласного перинатального центру. Прийом пацієнток тут розпочали з першого дня роботи медзакладу, 1 липня 2019 року. Центр планування сім’ї розташований на першому поверсі консультативно-діагностичного відділення. «Це дуже вдале рішення», — говорить завідувачка Наталія Ткачук, — «адже ми — своєрідний «фільтр»: весь подальший шлях жінка, яка планує вагітність, розпочинає саме з наших кабінетів. Створення атмосфери довіри, відкритості та доступності, фізичного та психологічного комфорту – кредо нашого колективу».

 

Повномасштабна війна спонукала лікарів центру розширювати географію своєї роботи. Аби більше жінок мали доступ до гінекологічної допомоги, лікарі створили та організували роботу мобільної акушерсько-гінекологічної бригади. За цей час медики більше 150 разів виїздили в усі райони Волинської області для того, щоб профілактично оглянути жінок, обстежити на виявлення онкопатології.

 

Із квітня 2023 року в центрі започаткували щотижневий день жіночого здоров’я. Щочетверга жінки мають змогу пройти повний профілактичний огляд за один день: від здачі усіх необхідних аналізів до проведення додаткових функціональних методів діагностики.

«Досягнення, яким ми пишаємось – «офісна» гістероскопія для виявлення та лікування патологій ендометрію. Таку процедуру проводимо безпосередньо в гінекологічному кабінеті, жінка бачить порожнину матки на екрані монітора, спілкується з лікаркою, не відчуває болю та дискомфорту. Радо чекаємо жінок, які потребують такого обстеження», — говорить завідувачка Наталія Ткачук. «Ми працюємо для того, щоб підтримати вас на кожному кроці створення щасливої сім’ї. Ваше здоров’я – наш пріоритет! Пам’ятайте, що усвідомлене ставлення до планування сім’ї – запорука народження здорової дитини».

Читайте також наші новини у Facebook