Волинь Новини

«Це як моя четверта дитина»: вчителька хімії з Волині стала підприємицею і продає снеки із кабачків

43-річна Зінаїда Ворона працює вчителькою хімії у луцькому ліцеї №12. Цього року вона взяла участь у програмі для жінок «Відважна» від «Дія.Бізнес» і заснувала свою невелику справу – робить снеки із кабачків і баклажанів та сушену малину.

Читайте також: Неможливо спинити вічний поклик української нації до свободи в думках, поглядах, знаннях, – Ольга Ващук

Про те, як у неї виникла така ідея та як планує її розвивати, Зінаїда розповіла для видання Бізнес.Район.

Не було нічого, крім ідеї

Жінка виховує трьох дітей – 16, 14 і 9 років. Окрім школи, займається ще репетиторством.

Проживає у селі Промінь Боратинської громади, де обробляє досить велику площу городу. Завжди щось там вирощувала, щоб заробити.

«Але у нас пшениця, як і картопля, найстабільніша валюта – багато років незмінно її купують по 3,5 гривні. А скільки сил і часу на це йде», – каже вона.

Та цього літа, коли у школі канікули й має більше вільного часу, вирішила зайнятися кабачками.

Ще раніше Зінаїда для себе і родини робила солодкі цукати з кабачків і гарбузів, а минулого року спробувала висушити кабачок, щоб він був солоним. І молодша сестра підкинула їй ідею – це ж можна продавати.

«Ідея не виходила мені з голови, вирішила, що спробую. І якраз у той час в телеграм-каналі Боратинської ТГ наткнулась на оголошення про «Відважну». Це проєкт від «Дія. бізнесу» – грантова програма навчання для жінок-підприємиць, такий жіночий акселератор», – пригадує підприємиця.

Вона зареєструвалася, пройшла відбір і потрапила на навчання.

«У квітні, коли заповнила заявку, у мене не було абсолютно нічого, крім ідеї. А до кінця літа вже сформувала свій невеликий бізнес», – стверджує Зінаїда.

Фото: Оксана Федорук

Фото: Оксана Федорук

Раніше вона сушила для себе за допомогою невеликої побутової сушки. А на початку літа купила професійний дегідратор, розробила упаковки й дала своєму продукту назву «Смаковито».

«Коли думала над назвою, шукала саме українське слово, це було принципово. І мені «Смаковито» дуже сподобалася», – каже вона.

Вставала вночі, як до дитини

Як тільки розпочала виробництво – зіткнулася з першою проблемою. На початку літа через обстріли росіян почалися відключення електроенергії.

«Бувало так, що лягала звечора спати, ставила будильник на другу годину ночі, бо тоді за графіком давали світло. Вставала, вмикала сушку, йшла далі спати. Потім ще раз. Для мене це була четверта дитина: коли вони малі і ти встаєш їх грудьми годувати вночі, так само і з кабачками – вставала до них через кожних дві-три години», – сміється зараз волинянка.

Якщо є електроенергія, то кабачки висихають у дегідраторі за 12 годин. А от коли перебої зі світлом, то інколи сушаться й добу Але волинянка не втрачає оптимізму і каже, що коли не можеш ніяк вплинути, то треба шукати варіанти, як підлаштуватися під ті обставини, в яких опинився.

Хоча рахунок за електроенергію у липні все одно прийшов немалий. А всього у реалізацію своєї ідеї жінка вже інвестувала близько 40 тисяч гривень. На обладнання, світло, упаковки, етикетки, спеції.

Зінаїда Ворона професійно як ФОП займалася репетиторством, тож цього року лише додала КВЕД, який підходить під виробництво снеків. Тому зараз паралельно займається й освітою, й агробізнесом.

Зінаїда Ворона/ Фото: Оксана Федорук

Зінаїда Ворона/ Фото: Оксана Федорук

Чому кабачки

Дуже багато знайомих, які дізналися, чим вона почала займатися, були здивовані, чому саме кабачки.

Бо ж кабачок – це в Україні такий овоч, що під ногами валяється. Усі всім роздають, як починається літо. Увесь тиждень кабачки на перше, друге і ще й на десерт.

Але під час навчання Зінаїда аналізувала конкурентів і на полицях супермаркетів не побачила сушених овочів. Родзинки, сушені яблука, банани, горіхи, усілякі солодкі ягоди – такого є багато. Пастилою і курсами з виробництва пастили весь інтернет забитий. А сушених овочів немає.

На смак сушені кабачки нагадують чипси. Тільки корисні, бо містять лише сухий овоч.

«Я все роблю зі своїх овочів, які вирощую вдома, і знаю, що воно все екологічно чисте. Можу гарантувати якість сировини, бо контролюю все, починаючи від насіння і закінчуючи потраплянням в упаковку», – каже жінка.

Для смаку додає ще трохи солі, бо кабачок коли висихає, стає солодким, і поєднує зі спеціями та паприкою.

«Ріжемо їх по шість міліметрів товщиною, на досить товсті слайси. Бо у кабачків дуже багато води – близько 94%. З кілограма виходить 60 грамів чипсів. І потрібно щільно закривати упаковку, бо можуть розм’якнути», – розповідає власниця «Смаковито».

За один раз у дегідратор завантажує 12 кілограмів кабачків. Далі запаковує у пачки по 40 грамів.

Фото: з особистого архіву Зінаїди Ворони

Фото: з особистого архіву Зінаїди Ворони

Перші продажі

Перший продаж стався на виставці іншої учасниці «Відважної» Вікторії Федини. У галереї мистецтва було відкриття виставки її марок, ліногравюр, присвячених Луцьку.

«Ми зробили колаборацію на відкриття виставки. Я прийшла зі своїми снеками, а вона купувала вино на фуршет», – розповідає Зінаїда.

Читати також: Художниця Вікторія Федина презентувала виставку «Марка України. Луцьк»

Але було важливо зі своїми снеками піти «в люди», кудись, де її взагалі не знають, щоб подивитися реакцію, почути відгуки. Обрала фермерський ярмарок на вулиці Глушець.

«Зрозуміла точно, що на фермерському ринку з сушеними кабачками влітку немає ніякого сенсу стояти, бо туди йдуть за свіжими овочами і фруктами, доки є можливість вітамінами за літо запастися. Але все ж таки там дві пачки продала», – каже жінка.

Коли бачили упаковки, люди дивувалися: «Що це, сушений кабачок? Боже, вже і кабачки сушать».

Зараз жінка продає продукт переважно через інстаграм.

Фото: з особистого архіву Зінаїди Ворони

Фото: з особистого архіву Зінаїди Ворони

Допомагають сини

Наразі все виробництво – повністю ручна робота. Зінаїда ріже кабачки, заправляє спеціями, перемішує, а сини накладають у сушку, знімають, клеять наклейки на упаковки, важать і фасують.

Спочатку дітям було цікаво, але до певного часу – поки не почалася рутина. Та з ними дійшли до консенсусу.

«Ми вирощуємо багато малини, у попередні роки, коли її продавали, я їм віддавала половину. А цього року вони все, що заробили, це все були їхні кошти. Компенсувала їм малиною роботу на кабачках. Вони питають, а з кабачків коли буде? Кажу, з кабачків поки ще в мене нема, працюємо на перспективу», – посміхається Зінаїда Ворона.

Але сезон триває фактично лише два місяці – з червня до липня.

«Важко було збирати кабачки, бо було дуже спекотно. Я себе так і не змогла змусити штани вдягати. А йдеш рвати в шортах і ноги всі подерті, листя кусюче», – ділиться господиня.

Почала з кабачків і баклажанів, але вдома росла також малина, тож подумала, а чому б не висушити ще її.

 

Фото: Оксана Федорук

Фото: Оксана Федорук

 

Сушена малина дуже добре підходить для чаїв. Особливо, коли застуда.

«Багато хто малину на зиму заморожує, але вона, коли розмерзається стає, як каша, зовсім розлазиться, бо багато води. А нашу сушену добре додавати, наприклад, до вівсянки. А якщо вівсянка солона, то можна разом з нею запарювати кабачки, заливати окропом», – рекомендує жінка.

Поки що акцентує свою роботу на снеках, хоча покупці вже цікавились, чи немає сухої м’яти. Тож подумала, що і справді можна м’яту сушити. Або пропонувати окремо у вигляді вже готового набору з малиною, до чаю.

«Але хочу спробувати сушити ще багато що. Помідори сушили цього року. Ще восени спробую гарбузи, теж солоні. Чипси з них будуть інакші, бо гарбуз сам має насичений смак, на відміну від кабачка, і менше води. Але він і твердіший, то цікаво, що вийде», – міркує Зінаїда.

Вартість однієї упаковки снеків із кабачка – 60 гривень, сушеної малини –  70 гривень.

Перспективи

Якщо задумуватися про те, щоб розширювати масштаби, то, за її словами, треба поглибити знання про технологію вирощування кабачків. Бо, наприклад, про полуницю є багато інформації, про малину, є про те, що в промислових масштабах люди вирощують і на чому заробляють гроші. А кабачки ніби не потребують особливих зусиль.

«Але я розумію, що навіть підживлення на різних етапах різне має бути. Хвороби різні теж є. Коли ти собі садиш 10 кущів кабачків, їх зібрав, з’їв, а решту згодував свиням – це одне. А зовсім по-іншому, коли треба, щоб вони були впродовж тривалого часу», – переконана підприємиця.

Ідей має дуже багато, але буде дивитися по економічних показниках наприкінці року.

«Нас так вчили рахувати, що витрати йдуть влітку, а прибуток – упродовж року», – ділиться жінка.

Оскільки проблеми з електроенергією будуть і надалі, то має ідею податися на якусь грантову програму, щоб встановити сонячну електростанцію на даху.

«Ну й агробізнес – це погодні ризики, яких не можна передбачити. Бо якщо сухо, то ще можна крапельний полив провести. А якщо, наприклад, град якийсь поб’є, то вже ніяк неможливо від цього врятувати. Ось як цього року через спеку огірки за два тижні буквально висохли», – пригадує вона.

Наразі виробництво «Смаковито» йде як крафтове.

«Для того, щоб виходити в ритейл, в якусь роздрібну мережу, треба штрих-код. У мене ця робота запланована на зиму, як наступний етап. Але щоб йти з пропозицією, треба вже мати оформлений належним чином продукт. Це теж не так просто, бо в нашій державі набагато вигідніше завезти картоплю з Єгипту по сім гривень за кілограм, ніж купувати її у наших селах. Але нам казали на «Відважній»: «Буйно мрійте». Тому буйні мрії є. Задумів багато, можливо, спробую ще сушити червоний буряк і моркву. І перець», – додає волинянка.

Фото: з особистого архіву Зінаїди Ворони

Фото: з особистого архіву Зінаїди Ворони