Новини

На аспірантуру в Україні виділили рекордну кількість бюджетних місць: що відомо

В Україні кількість виділених бюджетних місць на підготовку аспірантів 2024 року становить понад 7000. Торік їх було 3109.

Читайте також:В Україні розроблять стандарт щодо залучення собак до гуманітарного розмінування, – Мінекономіки

Про це повідомив заступник міністра освіти України Михайло Винницький.

Йдеться не лише про місця в аспірантурі у закладах вищої освіти, які перебувають у сфері управління МОН. Інші держзамовники – Національна академія наук, МОЗ, МВС тощо – оприлюднили свої розподіли раніше.

“Це безпрецедентна кількість аспірантів та, відповідно, державних інвестицій в підготовку науково-педагогічних працівників. Загальна кількість виділених бюджетних місць цього року сягає понад 7000, з яких понад 6000 припадає на МОН”, – йдеться в заяві Винницького.

Він додав, що ці показники 2020 року становили 3025 місць, 2021-го та 2022 року – 3125, 2023 року – 3109.

Як повідомив заступник міністра, нині з-поміж 6031 бюджетного місця в аспірантурі за денною формою у системі Міносвіти розподілено 5409 місць.

“Найближчим часом очікуємо рішення Уряду про перерозподіл ще понад 600 місць на користь інженерних, природничих, архітектурної, ІТ та математичної галузей”, – анонсував Винницький.

Заступник очільника МОН зауважив, що раніше бюджетні місця в аспірантурі розподілялися між ЗВО на базі запитів самих закладів, натомість цього року вперше пілотується прозорий критеріальний метод. Для визначення кількості бюджетних місць на третьому рівні вищої освіти у кожному закладі, за кожною галуззю враховуються такі критерії:

– потенціал наукового керівництва штатними науково-педагогічними та науковими працівниками в певній галузі знань;
– кількість успішних захистів дисертацій докторів філософії в певній галузі знань за минулий рік;
– кількість науково-педагогічних і наукових працівників ЗВО, які працюють за основним місцем роботи не менше шести місяців і мають не менше п’яти наукових публікацій у періодичних виданнях, які на час публікації було включено до наукометричних баз Scopus або Web of Science Core Collection;
– місце ЗВО у рейтингах (загальних або галузевих) QS World University Rankings, The Times HE World University Rankings чи Шанхайському рейтингу.

Винницький анонсував, що в майбутньому цей критеріальний підхід до розподілу бюджетних місць вдосконалюватиметься. Він вказав, що держава має концентрувати ресурс аспірантів саме у тих ЗВО, де найбільший науковий потенціал і найкращі перспективи забезпечення якості освіти на третьому рівні.

Читайте також наші новини у Facebook