Волинь Новини

Хто має право отримати виплати за загиблого воїна у 2024 році в Луцьку

Сім’я кожного бійця ЗСУ, який загинув під час повномасштабної війни, має право на отримання одноразової грошової допомоги. Згідно з постановою Кабінету Міністрів України №168 від 28 лютого 2022 року, ця компенсація становить 15 мільйонів гривень.

Читайте також: Як лаялися волиняни чотириста років тому

У 2024 році коло осіб, які мають право на отримання цієї допомоги, розширили відповідно до Закону України № 3515-ІХ, що вніс зміни до законодавства щодо призначення та виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі військовослужбовця.

Особи, які мають право на отримання компенсації в Луцьку

Право на отримання грошової допомоги мають члени сім’ї загиблого військовослужбовця, відповідно до статті 16 Закону України «Про соціальний та правовий захист військовослужбовців і членів їхніх сімей». У випадку загибелі військовослужбовця, він має можливість скласти особисте розпорядження про розподіл одноразової допомоги між конкретними особами, визначивши їхні частки.

Проте, неповнолітні, непрацездатні діти, вдова (вдівець), а також непрацездатні батьки загиблого мають право на отримання виплати незалежно від наявності такого розпорядження. Їм гарантовано 50% від суми допомоги.

Коло осіб, які можуть претендувати на компенсацію

  • Діти, включаючи усиновлених, зачатих під час життя загиблого та народжених після його смерті, а також ті, відносно яких загиблий був позбавлений батьківських прав.
  • Один із подружжя, який пережив загиблого.
  • Батьки (усиновлювачі) загиблого, якщо вони не були позбавлені батьківських прав або їхні права були поновлені на момент загибелі.
  • Внуки загиблого, якщо їхні батьки також загинули.
  • Особа, яка проживала з загиблим як член однієї сім’ї, але не перебувала з ним у шлюбі, за умови, що цей факт встановлено судом.
  • Утриманці загиблого, які повністю залежали від нього матеріально.

При цьому, претенденти на отримання допомоги не можуть проживати на території РФ чи Білорусі, а також не можуть бути засудженими за державну зраду, колабораціонізм або пособництво державі-агресору.

Необхідні документи для отримання виплати в Луцьку

Після отримання свідоцтва про смерть військовослужбовця від військового комісаріату або військової частини, родина повинна звернутися до військового командування загиблого для отримання додаткових документів. Протягом 10 днів командир військової частини передає родичам в Луцьк такі документи:

  • Витяг з наказу про виключення загиблого зі списку особового складу військової частини.
  • Документ, що засвідчує причини та обставини загибелі військовослужбовця.
  • Витяг з особової справи про склад сім’ї загиблого.

З цими документами члени сім’ї повинні звернутися до районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про призначення виплати, додавши до неї:

  • документи, що підтверджують загибель військовослужбовця та обставини його смерті;
  • особисті документи заявника;
  • документи, що підтверджують родинні зв’язки із загиблим (свідоцтво про шлюб, народження дітей тощо).

Якщо є рішення суду про опіку або батьківське піклування, їх також слід надати.

Що впливає на розмір виплати на загиблого воїна та який порядок виплат в Луцьку

Розмір допомоги залежить від обставини загибелі військового. Якщо захисник загинув під час  бойових дій на фронті, то його родичі мають право на виплату в розмірі 15 мільйонів гривень. Якщо військовий загинув у період проходження військової служби, але не в бойових діях, то виплата значно менша.

Наразі держава виплачує родинам загиблих воїнів дві суми: 15 мільйонів та 2,15 мільйона гривень.

  • Виплата у розмірі 15 мільйонів гривень передбачена сімʼям загиблих військовослужбовців та поліцейських. Для її отримання обов’язково необхідно мати витяг з наказу військової частини та особової справи загиблого.
  • Виплата у розмірі 2 150 000 гривень (750 прожиткових мінімумів) передбачена у разі загибелі добровольця, який не був оформлений в жодній із військових структур (ця сума залежить від прожиткового мінімуму, тому з року в рік може змінюватися).

Сума допомоги виплачується поетапно:

  • спочатку 1/5 від загальної суми;
  • решта 4/5 виплачуються протягом наступних 40 місяців. Гроші перераховуються на банківський рахунок, зазначений у заяві.

Важливо! Родичі, які мають право на отримання виплат, можуть від них відмовитися на користь іншого члена сімʼї. У випадку, коли хтось із членів родини відмовляється від виплати, або не звернувся за нею протягом трьох років, то їхня частка розподіляється між тими, хто має право на цю компенсацію.

Читайте також наші новини у Facebook