Волинь Новини

Що потрібно знати про безпеку використання скрапленого газу — поради волинських газовиків

Від початку року волинські газовики отримали майже чотири тисячі викликів. У 80% із них споживачі повідомляли про запах газу у квартирі чи будинку.

Читайте також: У Держприкордонслужбі розповіли, що відбувається на кордоні з Білоруссю

Про це в ефірі “Українського радіо Луцьк” повідомив начальник аварійно-диспетчерської служби Волинської філії “Газмережі” Валентин Киричук і розповів, що мають знати споживачі про безпечне використання приладів на скрапленому газі.

Зі слів Валентина Кричука, компанія займаємось розподілом природного газу, але певна кількість споживачів на Волині користуються також скрапленим газом. Він є більш вибухонебезпечним, ніж природній газ.

Зазвичай, говорить начальник аварійно-диспетчерської служби, люди використовують скраплений газ для приготування їжі на газових плитах. Їх встановлюють на кухні. А тому й газові балони треба ставити на кухні.

“Якщо балон місткістю 50 літрів, то дозволено встановлювати лише один. Якщо менші балони, то їх може бути два: один основний, а інший — запасний. Не допускається встановлення балонів у житлових кімнатах, балконах, лоджіях, цокольних, підвальних приміщеннях, у приміщеннях із входами в підвали та погреби. А також у будинках гуртожитків”, — зазначив Валентин Киричук.

Безпека використання газових плит на скрапленому газі

Газовий балон зі скрапленим газом треба встановлювати на кухні біля газової плити. При покупці приладу у продавця потрібно поцікавитись — чи є в комплекті форсунок для скрапленого газу.

“Наголошую: якщо ви хочете замінити форсунки або взагалі відремонтувати газову плиту, яка працює на скрапленому газі, то потрібно звертатись до фахівців, які мають відповідний дозвіл на виконання таких робіт”, — радить начальник аварійно-диспетчерської служби.

Від газової плити балон потрібно встановлювати на відстані не менше, ніж пів метра. Від нагрівальних приладів балон має стояти не ближче, ніж метр.

Також є певні вимоги і до самих приміщень. Валентин Киричук каже: там має бути вікно і вентиляція.

Чи безпечні у побуті туристичні газові плити

Розповів фахівець і про використання туристичних газових плит, які нині мають попит. Зі слів Валентина Киричука, вимоги безпеки при їх використанні — такі ж як і в звичайних плит та балонів із невеликим об’ємом.

У державних будівельних нормах прописано, що балони зі скрапленим газом туристичні, нетуристичні, неважливо, можна використовувати в будинках тільки в будівлі до двох поверхів. В триповерховому будинку і вище скраплений газ використовувати не можна”, — говорить посадовець.

Що робити, якщо відчули запах газу в помешканні

Перш за все, говорить начальник аварійно-диспетчерської служби, потрібно покинути приміщення, де відчутно запах газу. Також варто відкрити усі вікна та двері.

“Не важливо на вулиці чи у квартирі, під’їзді — треба прослідкувати, щоб не було відкритого вогню. Після чого зателефонувати на номер 104. Виконати все та дочекатися аварійної газової служби. Вони встановлять чи це витік газу, чи ні. Якщо є витік газу, тоді ми його ліквідуємо залежно від ситуації”, — сказав Валентин Киричук.

Як додав посадовець, наразі на Волині працюють 15 бригад аварійно-диспетчерської служби. Їхня кількість незмінна.

Читайте також наші новини у Facebook