Важливо Волинь Новини

Із нетрів у сучасний гуртожиток: чи насправді лучани нарікають на нове житло?

У Луцьку і досі тривають перепетії навколо переселення людей що живуть на вулиці Агрономічна 2, та 5 на території Гнідавського цукрового заводу, адже приміщення де вони проживають є нежитловими.

Нагадаємо, ще восени минулого року мешканців цих приміщень попередили про те, що їм необхідно буде виселетись, адже їх будинок не має статусу житлового. Разом з тим, акціонери Гнідавського цукрового заводу не залишили людей на вулиці та подали думку переселитися у нові помешкання.

Зауважимо, що колись ці кімнати роздали працівникам підприємства, як тимчасове житло. Зрештою, лучани живуть у будинку лише на підставі ордерів на квартири.





Відтак, керівництво Гнідавського цукрового заводу запропонувало жителям, які раніше мешкали у приміщеннях колишньої пожежної частини Гнідавського цукрового заводу на вулиці Агрономічній, 2 та 5  чудову альтернативу – сучасний реконструйований гуртожиток.

Відповідно ті, хто сюди заселився отримає ордери на право власності, а Луцька міська рада, на баланс якої передається цей будинок обіцяє невдозі допомогти із приватизацією житла.

«Нині ми мешканцям видаємо ордери, по яких вони можуть прописатися у нове житло. Вони з ними йдуть до ЦНАПу і якщо є усі наявні документи, працівники установи їх виписують та прописують», – зазначив директор Гнідавського цукрового заводу Юрій Плєхоткін.

«Більшість людей погодились переселитися. З вулиці Агрономічна 2, згодився весь будинок, крім однієї родини. Сім’я розлучена. Відтак, половина родини прийняли рішення переїхати в нове житло, а частина – відмовляється. Утім, мешканці будинку, які мешкали донедавна на вулиці Агрономічна 2, переїхали або на ж стадії оформлення документів. Четверо мешканців вулиці Агрономічна 5, теж погодилися на переселення. Відтак, працюють з належною документацією. Дехто вже навіть переїхав і зробив ремонт.

З чотирнадцяти квартир, які запропоновані для переселення у новий гуртожиток потенційно на стадії оформлення документів або вже переїхали. Троє сімей судяться, четверта родина – в роздумах.

Утім, ми маємо надію, що усі приймуть нашу пропозицію.

Тим паче, мешканці матимуть набагато більше перспектив, аніж у нежитлових приміщеннях. Адже ці будівлі розташовані на території заводу у промисловій зоні. Крім цього, прибудинкової території немає. І ті помешкання, які лучани використовували для житла є непридатними для проживання та починають руйнуватися.

 

Варто зазначити, що у будинку не лише замінили всю електропроводку, але й відремонтували дах, підвели всі необхідні комунікації, замінили вікна, “відкапіталили” під’їзд, облаштували прибудинкову територію.

«Запропований гуртожиток, який є на балансі Гнідавського цукрового заводу повністю реконструйований. Адже у ньому проведено капітальний ремонт. Усі комунікації замінені. Помінений дах, вікна. Крім цього проведена вода та світло. Зроблена гідроізоляція у кожній квартирі. Поставлені електроконвектори для обігрівання та бойлери у ванній кімнаті. Відтак, ми створили якісні та хороші умови для майбутніх мешканців», – резюмував Юрій Плєхоткін.

«Колишні приміщення не належать жителям на праві власності. Лучани, які зрозуміли, що мають можливість отримати власне житло, яке можна подарувати, приватизувати, успадкувати –  відмовилися від компенсації. Таким чином вони підписали з нами договір на отримання майна», – додав Юрій Плєхоткін.

Чимало мешканців охоче переселилися у капітально відремонтований гуртожиток. Кажуть, що отримали житло більше за площею та й умови проживання набагато кращі.

«У нове приміщення ще не заселилився, але не проти заселення. Я понад 50 років працював на Гнідавському цукровому заводі. Маю статус учасника бойових дій.
Нині я роблю поступово ремонт у новому житлі. Отож, планую приватизовувати.

 

Прибудинкова територія теж мені до вподоби. Планую також ставити гараж», – зауважив пан Віталій.

«Звісно, що задоволений переселенням. Маю намір приватизувати житло. Крім цього, мені надали приміщення з більшою площею», – повідомив майбутній житель сучасного гуртожитку пан Анатолій.

Керівництво заводу каже, хто хоче судитись за ті отримані, але не оформлені належним чином квадратні метри в приміщеннях, яке руйнується без опалення та комунікацій має повне право, але потім адміністрація альтернативи вже не пропонуватиме.

Читайте також наші новини у Facebook