Волинь Новини

Добровільна мобілізація без ТЦК: у Раді готують революційний законопроект

Командири військових частин зможуть вербувати добровольців напряму, без залучення ТЦК до цього процесу. Відповідний законопроект вже готують у Верховній Раді.

Читайте також: У Луцьку відкривають ще один магазин мережі «Там Там» (Фото)

Про це повідомив народний депутат, член оборонного комітету Федір Веніславський Укрінформу.

Як пояснив нардеп, зараз у громадянина є два основних способи потрапити на службу до конкретної частини, яка його зацікавила. Перший спосіб – підписати контракт на службу в ЗСУ. Однак з огляду на воєнний стан в державі, тут є певні обмеження, зокрема щодо строків укладання контрактів.

Крім того, не завжди добровольці хочуть йти на службу за контрактом, віддаючи перевагу саме процедурі мобілізації. Отже другий спосіб потрапити в конкретну військову частину – домовитися, аби командир цієї частини дав запит (так зване «відношення») до ТЦК про направлення йому цього конкретного мобілізованого.

«Але представники Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки мають свої розпорядки або замовлення Генерального штабу, і далеко не завжди готові були виконувати ці відношення від військових частин», – пояснює Веніславський.

За словами нардепа, Генштаб спільно з Міноборони і оборонним комітетом Ради вже напрацював певний алгоритм, під який і готують нормативно-правову базу: аби «командири військових частин мали право, так само як і ТЦК та СП, виконувати місію залучення до служби в Збройних силах військовозобов’язаних, які готові мобілізуватись, але не готові укладати контракт».

Поки що ця законодавча ініціатива перебуває на стадії обговорення в парламентському Комітеті з питань національної безпеки оборони та розвідки, каже нардеп. На думку Веніславського, знадобиться ще кілька днів, аби завершити усі необхідні процеси, і тоді законопроєкт буде презентовано суспільству.

«Я думаю, якщо всі учасники процесу своєчасно виконують свої зобов’язання або свої функції, то є всі можливості, що у вересні вдасться це запровадити на повну силу», – додав він.

Читайте також наші новини у Facebook