Волинь Новини

Яка ситуація буде зі світлом в Україні у найближчі місяці

В Україні на 5 серпня графіки відключень світла застосовувати не планують, однак розслаблятись населенню зарано. Щоб ситуація не погіршилася, українцям слід економити електроенергію та переносити користування потужними електроприладами на денні години. Також важливо розуміти, що в зимовий період відключень електроенергії не вдасться уникнути.

Читайте також: На Волині доброволець тримає ферму зі страусами, павичами та екзотичними курми

Про це розповів директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко, пише OBOZ.UA.

За його словами, найближчими місяцями енергосистема України може працювати без значних обмежень – за умови, що не буде різких змін температури та нових обстрілів. Проте взимку обмеження все ж будуть через значні пошкодження інфраструктури.

Харченко пояснив, що робота над енергоблоками, які пошкоджені та можуть бути повернуті до роботи, триває. Причому ця робота проводиться швидше за європейські нормативи. Проте навіть якщо буде зроблено все можливе, рівень ушкоджень не дозволяє гарантувати зиму без обмежень.

Чи закінчилися проблеми зі світлом
На даний момент ситуація стабілізувалася тимчасово. В останні дні липня “Укренерго” не застосовувало графіки відключень, а обсяги дефіциту значно зменшились завдяки виходу з ремонту енергоблоків та скороченню споживання.

Голова правління “Укренерго” Володимир Кудрицький в “Українському медіа-центрі” заявив, що очікує покращення ситуації в найближчі кілька тижнів. Однак це можливо лише за відсутності нових масштабних пошкоджень електростанцій.

Оптимістичні прогнози
Заступник голови наглядової ради НЕК “Укренерго” Юрій Бойко також зазначив, що енергетики ще в травні очікували покращення ситуації після зниження температури повітря. Наразі аномальна спека вже позаду, що сприяло стабілізації ситуації. За його словами, відключень можуть уникати протягом трьох місяців.

Однак, якщо температура повітря знову підніметься вище 30 градусів, графіки відключень можуть повернутися. Володимир Кудрицький наголошує, що хоча “Укренерго” не планує обмежень, українцям слід бути готовими до можливих змін.

Кудрицький також зазначив, що в “Укренерго” працюють над збільшенням технічних можливостей для імпорту електроенергії з Європи, що допоможе компенсувати дефіцит, спричинений російськими атаками. Особлива увага приділяється співпраці з польською стороною для збільшення обсягів постачання електроенергії восени та взимку.

Читайте також наші новини у Facebook