Волинь Новини

“Сонце не виставляє рахунків”: експерт з Волині розповів про сонячні електростанції

Сергій Кошарук — консультант-радник з питань енергоефективності, екології та розвитку громад асоціації “Енергоефективні міста України”, виконавчий директор української некомерційної енергетичної агенції.

Читайте також: Погрожував поліцейським і працівникам ТЦК. На Молоді у Луцьку затримали чоловіка

Він розповів Суспільному про сонячні електростанції, як вони працюють, чи вигідної їх встановлювати, як війна вплинула на розвиток сонячної енергетики, а також поділився власним досвідом, бо на обійсті своїх батьків теж встановив сонячну електростанцію.

Сонячні електростанції — особистий досвід

— Які є сонячні електростанції, чим вони відрізняються?

Насамперед є великі і малі. До малих віднесемо сонячні електростанції фізичних осіб. Це ті електростанції, які можуть без окремої ліцензії на продаж електричної енергії встановити собі люди. Ось така, як на обійсті моїх батьків. Вони обмежені потужністю, встановлені на 30 кВт, і є бізнесові.

Зупинимося на малих, таких як ця електростанція. Потрібно розрізняти три типи. Стосовно інвертора: мережевий, такий, як тут. Тобто вся електрична енергія, яка виробляється цією сонячною електростанцією, вона відпускається в мережу і вже домогосподарство з мережі собі відбирає ті потужності, які воно потребує.

Також є автономна, коли інвертор працює автономно, тобто лише на те домогосподарство, і при цьому зазвичай використовуються ще акумулятори. І є гібридна станція, яка поєднує і перший, і другий тип.

"Сонце не виставляє рахунків": експерт з Волині розповів про сонячні електростанції
Сергій Кошарук розповідає про встановлення сонячної електростанції на подвір’ї своїх батьків. Суспільне Луцьк

— 2018 рік ви ставите сонячну електростанцію. Чому ви вирішили це зробити?

Ця станція встановлена на “зелений тариф”, тобто система, коли держава викуповує всю електроенергію, яка йде в мережу. І на той момент ми порахували, що практично сонце через свою енергію, яка перетворюється і йде в мережу, обленерго виплачує за “зеленим тарифом”, і сонце практично дозволяє в п’ятирічний період закрити повністю кредит. Нам окупилося ще швидше. Моїм батькам 30 кВт потужності вистачає і влітку, і взимку.

— На яких умовах встановлювали станцію своїм батькам?

Ми якраз механізм прописали, розробили з Люблинецькою тергромадою і економіка даного питання базувалася на тому, щоб банк на той момент давав під ключ встановити сонячну електростанцію — 80% вартості всіх робіт. Тобто залишалося питання ще 20%. На той момент це було від 800 до 1000 доларів один кіловат з встановленої потужності. Тобто це 27 тисяч доларів тоді обійшлося. І зібрати 20% в статистичній родині пенсіонерам досить складно. Ми прорахували статистичні доходи, які родина може закумулювати разом з дітьми, щоб зробити цей внесок і побачили, що було б добре, щоб дофінансувати трошки ще від громади.

Панелі можуть слугувати до 40 років, але вони морально застаріють. Як правило, їх за 20 років замінюють. Це максимальний термін. А так можуть через 10 років перейти на інші, морально новіші системи. Правда, за 20 років приблизно на 10 % може впасти їхня потужність. Інвертор може слугувати 10 років.

Як працюють електростанції під час блекаутів

— Під час вимкнення електроенергії будинок ваших батьків забезпечений світлом?

Ні, бо це мережева електростанція. Коли блекаут вона не працює. Тобто самі панелі можуть акумулювати сонячну енергію, генерувати її, але далі вона просто через інвертор не може бути подана в мережу.

Нещодавно ми всі підписували петицію, щоб було розглянуто урядом питання разом з регулятором НКРЄКП про те, щоб знайти механізм, яким чином дати можливість сонячним електростанціям в період відключень все-таки давати свою електроенергію в мережу. На сьогодні в Україні ось таких сонячних приватних електростанцій 55 тисяч. Приблизно вони генерують в сонячну погоду півтора гігавата електричної енергії. Можна було б 8-10 будинків забезпечити, якби ми знайшли можливість все-таки включати цю електростанцію.

"Сонце не виставляє рахунків": експерт з Волині розповів про сонячні електростанції
Сонячні панелі можуть бути і мають бути альтернативним джерелом електроенергії. Суспільне Луцьк

— Чи є механізми для накопичення? І чи ви використовуєте такі механізми на цій сонячній електростанції?

Напевно, потрібно починати з акумуляторів. Щоб особливо в часи нічні, коли в нас електроенергія скидна і по суті немає, де її подіти, і в цей час можна було б заряджати ці акумулятори, які потім у час піковий могли б віддавати електроенергію насамперед там, де це потрібно.

На сьогодні інвертор, серце цієї системи, яке перетворює постійний струм на змінний і навпаки, він приблизно зараз коштує 2,5 — 3 тисячі доларів. Водночас гібридний інвертор коштує, напевно, від 4 до 5 тисяч доларів. Щоби тут поставити акумулятори, потрібно замінити мережевий на гібридний, щоб він поєднував в собі і автономність, і мережеву функцію інвертора.

Чи можуть ОСББ встановити сонячні електростанції

— Чи діють якісь програми для встановлення сонячних електростанцій?

Сьогодні для ОСББ і ЖБК, житлово-будівельних кооперативів, діє програма Фонду енергоефективності “Грін Дім”, про яку вже досить багато сказано, і можна зайти на сайт подивитися, але ідея в тому, щоб підтримати ОСББ грантами, якщо сонячна електростанція, до одного мільйона гривень, що має скласти не більше 70 % вартості всього проєкту. Але це тільки за обладнання, тобто ще додатково потрібно оплатити роботу, монтажу і таке інше.

Я є головою ОСББ в місті Ковелі, де я мешкаю. Ми також будемо пробувати встановити в себе на шатровому даху 12-квартирного будинку електростанцію. У нас загальна потреба виражена в електроенергії для того, щоб забезпечити опалення індивідуальне, газове і електричне. Ці всі заходи ми прорахували в рік, що ми можемо виходити десь на 9 -10 кВт. І ми будемо опрацьовувати варіант, щоб встановити інвертор на 15 кВт – 12 кВт сонця. Також ми хочемо спробувати поставити 60 кВт годин акумулятори, тобто потужні акумулятори, які дозволять, щоб все обладнання працювало пів доби.

"Сонце не виставляє рахунків": експерт з Волині розповів про сонячні електростанції
Сонячні панелі можуть встановлювати на дахах і власники багатоквартирних будинків. Суспільне Луцьк

— Для людей скільки це обійдеться?

Нам потрібно буде внести свій внесок близько 400 тисяч. Звісно, що зараз таких грошей немає. Тут приходить на допомогу місцева програма підтримки житлового фонду, яка дозволяє отримати з револьверного фонду, адже працює громада з асоціацією “Енергоефективні міста України”, отримати безвідсоткову позику до одного року. Тобто, якщо вже 400 тисяч розкласти на 12 місяців і відповідно на 12 квартир, ця вже сума є досить підйомна.

— Сонячні панелі на балконі, чи варто такі встановлювати?

Ми вважаємо, що на балкон встановлювати панелі не потрібно, але це вже вирішує будинок. Найкраще на дах встановлювати сонячні електростанції, це найбільша площа використовується, але для цього має бути згода усіх, або більшість через механізми ОСББ і голосування.

Енергоефективні міста на Волині

— Ви консультанти асоціації “Енергоефективні міста України”. Які міста в Україні та на Волині зараз є найбільш енергоефективним?

Я скажу суб’єктивно, мені подобаються ті громади, де місцева влада створює механізми підтримки, для того, щоб люди могли отримати місцевий грант і допомогти їм отримати грант міжнародний або державний.

Серед міст Асоціації я можу вирізняти такі міста, як Львів, Костопіль, Рівне, звісно, мій рідний Коваль, Нововолинськ. Добре працюють у Володимирі, але зараз там у зв’язку з тим, що військовий ПДФО забрали, то їм треба переглянути програми підтримки, але до цього досить добре працювали.

"Сонце не виставляє рахунків": експерт з Волині розповів про сонячні електростанції
На Волині лідерами зі встановлення сонячних панелей є міста Ковель, Нововолинськ та Володимир. Суспільне Луцьк

— Практика встановлення сонячних панелей на школи, амбулаторії, наскільки це зараз працює дієво?

Сонце не виставляє рахунки за свою енергію. Вже йде до того, що сонячна електрична енергія безсумнівно буде найдешевшою. Потрібно подбати про час, коли нема сонця, щоб подивитися інші можливості отримати електричну енергію. І в містах – це насамперед когенераційні установки. Чудово, якби вони були не на природному газу, а на біопаливі, що цілком технологічно можливо. І в нас біопалива є багато, особливо в нашому регіоні.

Перспектива, щоб громади розробляли свої енергетичні плани та бачили можливість переведення своїх, хоча б господарки місцевої громади, на когенерацію з біопалива, на стимулювання людей ставити акумулятори й сонячні панелі на своїх будинках житлових, а також там, де вони працюють.

Читайте також наші новини у Facebook