Волинь Новини

Через відключення світла у Ратнівській громаді перевіряли продуктові магазини

У Ратнівській громаді провели інформаційно-роз’яснювальну роботу у закладах громадського харчування та точках роздрібної реалізації харчових продуктів.

Читайте також: У застосунку Резерв+ з’явилась позначка «дані уточнено вчасно»

У зв’язку з підвищенням температури навколишнього середовища та частими відключеннями електроенергії збільшується і кількість захворювань, пов’язаних з отруєнням харчовими продуктами. Про це написали на сайті Ратнівської громади.

Задля недопущення погіршення санітарно-епідемічної ситуації в громаді та з метою профілактики харчових отруєнь спеціалісти відділу регіонального розвитку виконавчого комітету Ратнівської селищної ради спільно з спеціалістом відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Ковельського управління Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області Михайлом Приступою провели інформаційно-роз’яснювальну роботу у закладах громадського харчування та точках роздрібної реалізації харчових продуктів.

Говорили про ризики, які можуть сприяти псуванню харчових продуктів.

Під час зустрічей з представниками суб’єктів господарювання вручили відповідні пам’ятки, розроблені Ковельським районним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області.

«Внаслідок пошкодження електромережі України відбуваються систематичні відключення електроенергії у всіх регіонах України, в тому числі і в Ратнівській громаді, що негативно впливає на виробництво та обіг харчових продуктів. При відсутності електроенергії не працюють холодильники, морозильні та охолоджувальні торгівельні камери, тому харчова продукція може зіпсуватися та стати небезпечною для споживання», − ідеться в дописі.

Щоб уникнути такої ситуації Головне управління Держпродспоживслужби у Волинській області настійно рекомендує операторам ринку на підприємствах, у магазинах, супермаркетах та на агропродовольчих ринках використовувати генератори.

Попри систематичні перебої зі світлом, підприємцям необхідно дотримуватись відповідних температурних умов зберігання харчових продуктів, забезпечувати належний санітарний стан у холодильних та морозильних камерах, вживати запобіжних заходів реагування, не допускати повного розморожування харчових продуктів.

«Зберігайте продукти при температурі, яка не спричиняє шкоду здоров’ю споживачів та мінімізує ризик розмноження патогенних мікроорганізмів. Продукти з морозильних камер, які розморозились, повторно заморожувати заборонено», − наголосили в повідомленні.

У Ратнівській громаді нагадали, що відповідальність за безпечність харчових продуктів покладається на операторів ринку харчових продуктів – виробників, інших суб’єктів господарювання, які транспортують, зберігають, пакують або здійснюють обіг харчових продуктів.

До того ж згідно зі статтею 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», якщо оператор ринку вважає або має підстави вважати, що харчові продукти, які він ввіз (переслав) на митну територію України, виробив, переробив або обіг яких здійснює, не відповідають вимогам безпечності, він негайно розпочинає процедуру вилучення цих харчових продуктів з обігу та у строк не більше двох робочих днів письмово інформує відповідний компетентний орган.

У разі виявлення порушень температурних режимів зберігання харчових продуктів при проведенні моніторингу торгівельних мереж, а також за відсутності в них альтернативних джерел безперебійного живлення, потужність яких здатна забезпечити належну роботу холодильного обладнання та відповідний температурний режим, Головне управління вживатеми заходів відповідно до чинного законодавства.

Читайте також наші новини у Facebook