Волинь Новини

На Волині «швидка» купує чотири спецавтомобілі за понад 10 мільйонів гривень

Волинський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф замовив чотири спеціалізовані автомобілі за 10,8 мільйона гривень у компанії «Автоспецпром». Щоправда, фірма вже декілька разів зривала терміни постачання техніки державним установам, – пише Сила правди. 

Договір на придбання автомобілів швидкої медичної допомоги уклали 26 червня 2024 року.

Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф планував витратити 13,6 мільйона гривень на купівлю чотирьох нових «швидких» з відокремленим від водійської кабіни медичним салоном.

Умовами закупівлі визначалося, що машини, крім водійського, повинні мати ще від чотирьох місць і вміщати хоча б одні ноші. Серед іншого, «швидкі» мають бути обладнані кисневим балоном, приладом відсмоктування, монітором тиску крові, портативним пульсоксиметром, глюкометром, дефібрилятор-монітором. Також повинні мати небулайзер, апарат для ШВЛ, капнограф та електрокардіограф з функцією дистанційної передачі ЕКГ тощо.

Закупівлю провели у форматі запиту цінової пропозиції від постачальників. Участь у ній взяли два товариства: «Ксенко Авто Продакшин» зі столиці, а також «Автоспецпром» з Київської області. Обидві фірми займаються виробництвом медичних спецавтомобілів та обладнання до них. З дешевшою пропозицією у 10,8 мільйона гривень підряд отримав «Автоспецпром». Згідно з умовами договору, який підписали 26 червня 2024-го, фірма зобов’язана поставити чотири автомобілі «швидкої» на базі Citroen Jumper типу С (4×2). За доданим до договору графіком дві з автівок повинні надати вже до кінця липня, а ще дві – до 30 вересня 2024-го.

ТОВ «Автоспецпром» на українському ринку більше 12 років. Під час пандемії коронавірусу підприємство активно забезпечувало медзаклади країни апаратами ШВЛ. Кінцевими бенефіціарами підприємства нині є Герман Фісталь, а також його родич Артем Фісталь.

У березні 2023 року поліція проводила на території «Автоспецпрому» слідчі дії у кримінальній справі щодо зловживання службовим становищем та заволодіння коштами. Справа стосувалася підрядів підприємства на постачання 815 автомобілів «швидкої допомоги» за 1,3 мільярда гривень для державного підприємства «Медичні закупівлі України». Згідно з укладеними договорами, компанія мала надати автомобілі до кінця 2021 року. Кошти за ці машини «Автоспецпром» отримав авансом у повному обсязі і водночас довгий час не міг надати їх замовнику. На січень 2023 року, за даними поліції, були виконані поставки в повному обсязі лише за чотирма угодами – це 97 автомобілів, ще за сімома угодами терміни постачання продовжувалися, а сім договорів розірвали. Як повідомило видання «Наші гроші», станом на травень 2024 року «Автоспецпром» повинен був надати ще один автомобіль за контрактами 2021 року.

Нині ж у суді перебуває позов Офісу генпрокурора до «Автоспецпрому» про стягнення неустойки в сумі 13,5 мільйона гривень, який стосується одного з договорів.

«Сила правди» поцікавилася у директора Волинського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Володимира Шмаля, чи впевнений він, що цього разу постачальник вчасно виконає свої зобов’язання. Керівник волинської «швидкої» зазначив, що умовами договору передбачена післяплата, тому проблем не повинно бути.

«У нас розписано постачання цих чотирьох автомобілів на 12 місяців. Вони питали, чи можна швидше. Відповіли, що можна. І вони просто уточнили, чи не буде затримки з розрахунками. Ми пообіцяли, що ні: як тільки автомобілі доставлять до нас, відразу згідно з актом прийняття відбудеться проплата», – розповів Володимир Шмаль.

Також Володимир Шмаль додав, що для належного оновлення автопарку «швидкої» на Волині, крім цих чотирьох, потрібно придбати ще 12 автомобілів.

Читайте також наші новини у Facebook