Волинь Новини

У казино в центрі Луцька хочуть відсудити понад 50 мільйонів гривень

Волинська обласна прокуратура подала позов до суду, аби стягнути з товариства «Імперія азарту» 50,6 мільйона гривень. Підприємство розміщувало гральні автомати та заборгувало державі гроші за ліцензії.

Читайте також: На Волині внаслідок падіння уламків БПЛА загорівся газопровід

Про це йдеться в ухвалі Господарського суду Волинської області від 28 травня 2024 року, написав на сайті Центру журналістських розслідувань «Сила правди» Костянтин Яворський.

Згідно з позовом прокуратури, зареєстроване у Луцьку підприємство «Імперія азарту» заборгувало сукупно 50,6 мільйона гривень. Йдеться про 47,6 мільйона гривень боргу за ліцензії на провадження діяльності з організації та проведення азартних ігор, а також 1,5 мільйона гривень інфляційних збитків та 1,5 мільйона гривень річних процентів. Гроші намагаються стягнути в дохід держави.

До суду правоохоронці подали також заяву про забезпечення позову. У ній прохали про арешт коштів ТОВ «Імперія азарту», заборону реєстраційних дій щодо підприємства та арешт часток у статутному капіталі власників підприємства – акціонерного товариства «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Грінвіч», Вардана Татосяна та Юліана Колоса.

Прокуратура доводить, що «Імперія азарту» здійснювала у 2022-2023 роках діяльність, пов’язану з організацією та проведенням азартних ігор, та отримувала за це значні прибутки, проте за користування ліцензіями не платила. За інформацією Головного управління статистики у Волинській області, чистий прибуток підприємства у 2023 році складав 68 мільйонів гривень, а у 2022 році – майже 66 мільйонів гривень.

«Проте, отримуючи прибутки від здійснення господарської діяльності, пов`язаної з організацією та проведенням азартних ігор, відповідач не сплатив до бюджету коштів за ліцензії у сфері діяльності з організації та проведення азартних ігор», – наполягають правоохоронці.

Ухвалою від 27 травня 2024 року Господарський суд Волинської області наклав арешт на грошові кошти «Імперії азарту», які містяться на банківських рахунках та в інших установах у межах ціни позову 50,6 мільйона гривень. Натомість у забороні вчиняти реєстраційні дії та в арешті часток власників підприємства суд відмовив. Підготовче засідання у справі про стягнення коштів призначили на 3 липня 2024 року.

Підприємство «Імперія азарту» створили у січні 2020 року та зареєстрували спочатку у Києві. За даними Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей (КРАІЛ), у 2021 році фірма отримала дві ліцензії на провадження діяльності з організації та проведення азартних ігор у залах гральних автоматів. Ліцензії передбачали розміщення грального обладнання у Луцьку, Сумах, Кропивницькому та Миколаєві, а надалі – Харкові, Кривому Розі, Рівному та Тернополі.

У Луцьку підприємство отримало дозвіл на діяльність у самісінькому центрі міста – на вулиці Словацького, 2 (підвальний поверх готелю «Україна»), – за 40 метрів від приміщення Головного управління Національної поліції у Волинській області. Наприкінці 2022 року фірма зверталася до виконкому Луцької міськради щодо встановлення цілодобового режиму роботи залу гральних автоматів WIN за цією адресою та отримала такий дозвіл на рік. З листопада 2023 року за цією адресою юридично зареєстрували і саме ТОВ «Імперія азарту».

Власниками підприємства через «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Грінвіч» є четверо: Ерік БадалянГай ЗахарянІгор Музика та Андрій Пула. У 2022 році серед бенефіціарів фонду був Руслан Печенко – брат депутата Львівської міськради від партії «Варта» Ореста Печенка. Внесок інвестиційного фонду до ТОВ «Імперія азарту» наразі становить 27 мільйонів гривень.

Також внески до статутного фонду підприємства по 1,5 мільйона гривень мають Вардан Татосян та Юліан Колос.

Вардан Татосян є керівником та співзасновником ГО «Рівненська обласна вірменська громада «Наірі», співвласником будівельної компанії «Будальтком проект» та підприємств «Будальтком Р» і «Будальтком М». Ці товариства зареєстровані на Рівненщині. Юліан Колос є співзасновником Львівської обласної громадської організації «Львівська правозахисна група». Він також володіє львівською фірмою «Спектр», яка займається наданням майна в оренду, та є співвласником підприємства «Галичспецтехнологія». Основний вид діяльності цього підприємства – неспеціалізована оптова торгівля.

Зауважимо, ще торік у серпні КРАІЛ анулювала одну з ліцензій «Імперії азарту» – у зв’язку з несплатою.

Читайте також наші новини у Facebook