Волинь Новини

Мешканці селища на Волині скаржаться на підлітків-«байкерів»

З метою проведення профілактичної роботи з неповнолітніми учасниками дорожнього руху відбувся профілактичний рейд вулицями громади, в якому взяли участь Лариса Загура, начальницця служби у справах дітей Шацької селищної ради, Богдан Штандер, поліцейський офіцер громади, та Дмитро Постернак, інспектор сектору ювенальної превенції Ковельського ГУНП у Волинській області.

Читайте також:На Волині чоловік обікрав односельчанина на 257 тисяч гривень: деталі

 

Про це інформують у Шацькій селищній раді.

Мешканці селища вже давно скаржаться на підлітків-«байкерів», які керують транспортними засобами. Ті не лише не мають посвідчень водія, а й часто показово порушують правила дорожнього руху.

Водії мототранспорту є повноцінними учасниками дорожнього руху та повинні дотримуватись вимог ПДР України. Але не всі, мабуть, знають, що керувати мотоциклом, мопедом чи скутером можна лише з 16-річного віку і тільки після отримання посвідчення водія відповідної категорії. Для мотоциклістів це категорія А. Для водіїв мопедів та моторолерів чи інших «двоколісних» з обʼємом двигуна до 50 куб. см. або ж електродвигуном до 4 кВТ – категорія А1. Аби отримати посвідчення водія, необхідно пройти курси в автошколі, а після цього – скласти іспит.

На жаль, нерідко за кермом незареєстрованих скутерів ганяють підлітки, яким ще немає 16 років. Іноді це відбувається за мовчазної згоди батьків. Та доволі часто дорослі навіть не здогадуються про такі витівки дітей або ж дізнаються про них надто пізно.

За незаконну їзду на скутерах неповнолітніх нестимуть відповідальність їхні батьки за ст.184 ч. 3 КУпАП (вчинення неповнолітніми віком від 14 до 16 років адміністративного правопорушення). Батькам або особам, які їх замінюють, загрожує штраф від пʼятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, при цьому матеріали справи будуть направлені на розгляд до суду, а транспортний засіб буде затримано!

Особа, яка не досягнула 16-річного віку і керує мопедом, мотоциклом чи автомобілем, несе відповідальність за ст. 126 ч. 2 КупАП (керування транспортним засобом особою, що не має відповідних документів на право керування таким транспортним засобом або не предʼявила їх для перевірки). За таке правопорушення також передбачений штраф, матеріали справи спрямовуються на розгляд до суду.

Профілактичні рейди будуть проводитись і надалі! Звертаємося до батьків: скутери та мотоцикли – не іграшка! Перш ніж купувати дітям таку небезпечну «забавку», добре подумайте про наслідки!

Читайте також наші новини у Facebook