Подружжя Галина і Юрій Коробко з села Лучиці на Волині сім років вирощують аспарагус, або як його іще називають — спаржу. Щороку родина збільшує площі висадки цієї рослини.
Читайте також: У селі на Волині вимощували вулиці (Фото)
Нині поруч з будинком ростуть понад дві тисячі кушів, розповіла Суспільному Галина Коробко. З її слів, усе розпочалося з того, що жінка вирішила спробувати спаржу на смак.
“Хотіла скуштувати, а в магазині ціна кусалася, — пригадує господиня. — Я виписала кущі посадкового матеріалу, сподобалося. Потім вчилися на власних помилках, почали помічати — чому з одного кущика ростуть товсті гарні стебла, а з другого — їх дуже багато, але тоненькі. Потім я зрозуміла — є кущик “дівчинка”, і кущик “хлопчик”.
Зі слів жінки, вирощування спаржі вимагає терпіння. Від насінини до першого врожаю рослині потрібно чотири роки. Збір врожаю триває недовго: декілька тижнів на рік.
Місце, де вирощує насіння, господиня називає маточником. З нього у ґрунт рослина потрапляє аж через два роки.
Навесні у дорослих рослин зрізають пагінці висотою 15-20 см. Збирати врожай, говорить Галина, потрібно вчасно. Інакше рослина може стати твердою і волокнистою.
Вживати стебла спаржі можна у сирому вигляді, але господиня радить запікати їх у духовці чи смажити у вершковому маслі. Зі слів Галини, у 100 грамах рослини — 22 калорії.
Допомагає доглядати за городиною чоловік Галини — Юрій Коробко. За освітою він вчений-агроном із захисту рослин.
З наступного року родина планує збільшити площу спаржі до семи сотих. Окрім того, планують також вирощувати капусту, селеру та іншу городину.
Читайте також наші новини у Facebook