Волинь Новини

Багатодітний батько з Волині завіз у ліс та двічі зґвалтував школярку

Викрадення та зґвалтування дівчини у Камінь-Каширському районі Волині, збройне пограбування на Рівненщині, втеча із зали суду в Луцьку – все це скоїв один чоловік. Йдеться про мешканця Любешівської громади 39-річного Сергія Плотнікова, батька п’яти дітей. За всі свої «подвиги» він нарешті отримав вироки судів.

Читайте також: Низький уклін: у Луцьку попрощалися з прикордонником Олегом Сироватком

Про це пише Вісник.

Ножем зрізав одяг та двічі зґвалтував

Понад сім років тому ця історія шокувала не лише невеличке село Пнівне, що на Камінь-Каширщині, а й всю Волинь. У червні 2016 року, на Трійцю, в лісі поблизу сусідньої Волиці зґвалтували 15-річну школярку. Дівчина тоді втекла від війни на Донбасі. Як розповіла під час розгляду справи, вона на свято пішла до клубу.

О третій годині ночі зателефонувала знайомому, щоб той мотоциклом відвіз її додому. Дорогою зустріла незнайомця, який запитав у неї котра година. Запропонував відвезти, однак дівчина відмовилася. Тоді чоловік приставив їй до шиї ножа, змусив сісти в авто та відвіз до лісу. У лісі почав ножем зрізати з неї одяг та двічі зґвалтував.

«Узяв ремінь зі штанів потерпілої, обв’язав її шию та сильно стискав ремінь. При цьому потерпіла благала відпустити її і що вона нікому про цей випадок не розповість», – зазначено у вироку Луцького міськрайонного суду.

Ґвалтівник відвіз жертву додому, дав 500 гривень – компенсацію за зіпсований одяг. Також узяв номер телефону, на який дзвонив із погрозами. Мовляв, нікому не розповідай, бо гірше буде. Однак дівчина все розповіла мамі, а та й викликала поліцію.

Сергій Плотніков свою вину у зґвалтуванні заперечив, заявивши, що ножа підкинули, а дівчину він лише вдарив, бо та лаялася російською мовою. За це і дав їй 500 гривень. А правоохоронці справу, за словами Плотнікова, сфабрикували. А за її закриття вимагали гроші – 10 тисяч доларів. Мовляв, того і відпустили – щоб знайшов гроші. Він же вирішив «сховатися».

Затримали, коли обкрадав сусідів

Треба сказати, що ховався Сергій Плотніков досить успішно. Його роками не могли знайти. В липні 2020-го він «засвітився» в іншому криміналі. На Рівненщині разом із двома спільниками в масках вдерлися у будинок. Господарів, погрожуючи ножем та пістолетом, побили та пограбували. Двох спільників швидко взяли під варту, а от волинянину Сергію Плотнікову вручили лише повідомлення про підозру.

На суд він не з’явився – знову зник. Потім свідчив, що саме у той день, коли зібрався їхати на засідання, його… викрали і довгий час утримували в якомусь підвалі.

«Вранці 30 жовтня 2020 року до нього додому в село Зарудчі Камінь-Каширського району Волинської області на автомобілі «Фольксваген» приїхали троє чоловіків. Вони пред’явили якісь посвідчення, повідомили про необхідність їхати на суд у місто Рівне. Обвинувачений сів в автомобіль, та усі поїхали в напрямку села Залізниця. Далі лісом. Перед селом Кухітська Воля Рівненської області повернули на село Заріччя. Після цього йому на голову надягнули мішок, привезли у будинок, у підвалі якого тримали приблизно шість-вісім місяців. Згодом його ще двічі перевозили. Під час останнього разу автомобіль викрадачів зламався, й обвинувачений від них утік», – йдеться у матеріалах справи.

У травні 2021 року правоохоронці таки знайшли Сергія Плотнікова… у сусідській хаті свого села. Він якраз крав бензотример (щось на кшталт газонокосарки). Один із оперуповноважених упізнав у підозрілому чоловікові Сергія Плотнікова, який був у розшуку. Той також помітив правоохоронців і забарикадувався у гаражі. Потім пояснив, що оскільки поліцейські були в цивільному, подумав, що то по його душу прийшли рівненські бандити, з якими мав проблеми. Тому став кричати, щоб не підходили до нього, інакше кине гранату.

Здався після того, як приїхали правоохоронці, яких він знав особисто, у тому числі начальник відділку поліції Любешова. Плотнікова привезли у відділок у кайданках та… босим. Де загубив взуття – невідомо. А граната виявилася муляжем.

Плотнікова затримали і помістили у Луцьке СІЗО.

Втік, як почув рішення судді

У ізоляції чоловік пробув до 10 вересня. Цього дня Любешівський районний суд змінив обвинуваченому у зґвалтуванні міру запобіжного заходу і відпустив його під домашній арешт. А 13 вересня 2021 року суддя Луцького міськрайонного суду знову змінив запобіжний захід підсудному на тримання під вартою. Почувши це рішення, Сергій Плотніков просто встав і… пішов із зали суду. І його ніхто не зупинив.

«Судді не попередили правоохоронців та судову охорону про зміну запобіжного заходу, тому підсудний зміг залишити приміщення», – так коментувала у ті дні резонансну справу речниця Нацполіції у Волинській області Ольга Бузулук.

Після такого нахабного вчинку щодня до його пошуку залучали до 200 поліцейських. Врешті через три тижні чоловіка вдалося затримати на околиці Любешова поблизу лісу. А 2023-го винесли одразу три вироки. За зґвалтування неповнолітньої 7 липня йому присудили 11 років позбавлення волі та 500 тисяч гривень моральної компенсації на користь потерпілої. У справі про розбій і грабіж на Рівненщині Кузнецовський міський суд 16 листопада присудив сім з половиною років із конфіскацією майна.

За крадіжку бензотримера Любешівський районний суд за сукупністю двох попередніх вироків присудив Плотнікову 14 років і 10 місяців позбавлення волі з конфіскацією майна.

Наталка СЛЮСАР

Читайте також наші новини у Facebook