Волинь Новини

Луцька лікарка розповіла, що потрібно їсти, щоб зберегти здоровий зір

Причини погіршення зору можуть бути різними: від вроджених аномалій до наслідків травм. Але варто пам’ятати також про те, що здоров’я очей залежить від нашого способу життя і харчування. Збалансований раціон – один з важливих чинників, який допомагає зберегти зір, мінімізувати ризики погіршення і є запорукою гарного самопочуття.

Читайте також: Має шестеро дітей: адвокат підозрюваного у продажі трофейної зброї лучанина просив суд відпустити його з-під варти

Які корисні вітаміни потрібно вживати для здорового зору? На це питання відповідає лікар-офтальмолог Луцької міської дитячої поліклініки Тетяна Анатоліївна Бундак.

Отже, які ж вітаміни корисні для нашого зору?

А (ретинол) – цей вітамін корисний для зміцнення рогівки і підтримки гостроти зору. Цікаво, що саме він важливий для гарної видимості в сутінках та в темноті.

Джерела вітаміну А: зелені, жовті та помаранчеві овочі (морква, гарбуз, солодкий перець, шпинат, броколі, зелена цибуля), бобові (соя, горох), фрукти та ягоди (персики, абрикоси, яблука, виноград, обліпиха, черешня), риб’ячий жир, печінка яловичини, ікра, молоко, вершкове масло, сметана, молочний сир, сир, яєчний жовток.

В1 (тіамін) допомагає нормалізувати внутрішньоочний тиск. При достатній кількості тіаміну відбувається налагоджена передача нервових імпульсів до головного мозку.

Джерела вітаміну В1: насіння соняшника, пшениця, нешліфований рис, гречка, сочевиця, боби, волоські горіхи, вівсяна крупа, шипшина, шпинат, слива, суниця, чорниця, риба і морепродукти, молоко і молочні продукти.

В2 (рибофлавін) сприятливо впливає на циркуляцію крові в судинах.

Джерела вітаміну В2: капуста, мигдаль, зелена квасоля, томати, ріпа, пророщена пшениця, яловичина, кисломолочні продукти, сир.

В12 (ціанокобаламін) важливий для нормалізації кровообігу в зоровій системі, але він має ще одну не менш важливу «місію» – забезпечити стабільність нервових волокон і їх ефективне функціонування.

Джерела вітаміну В 12: м’ясо птиці, спаржа, броколі, шпинат, банани, курага, фініки та інжир, молоко, йогурт, горіхи і боби, цільнозернові злаки, авокадо.

С (аскорбінова кислота) один з тих, які дарують нам одночасно кілька корисних речей. Аскорбінова кислота необхідна організму для повноцінного кровопостачання зорової системи та для допоміжного захисту від шкідливого ультрафіолетового випромінювання. Завдяки тому, що вона є антиоксидантом, забезпечується захист від активних форм кисню.

Кращі харчові джерела вітамінів групи С: чорна смородина, шипшина, солодкий перець, апельсини, лимони, помідори.

Е (токоферол) покращує пружність і проникність капілярів. Аналогічно ретинолу він береже від окисного впливу.

Джерелами вітаміну токоферолу є насампередзелені листкові овочі, хліб із висівками, маргарин, крупи, яєчний жовток, рослинна олія, пророщене зерно.

Якщо ж Ви помічаєте перші ознаки погіршення зору в дитини, відвідайте дитячого окуліста поліклініки.

Читайте також наші новини у Facebook