Новітніх практик навчають українських хірургів британські медики. Для цього найкращі фахівці приїхали на Волинь. Переймати досвід зібралися 17 колег із різних регіонів, зокрема, опановують лапароскопію. Адже після таких операцій пацієнти швидше проходять реабілітацію та одужують. Як відбувається навчання – дивіться далі.

Лікарка-хірургиня з Ужгорода Олександра Лангазо вчиться нового для неї методу проведення лапароскопічної операції. Вона та інші медики тренуються на тваринних органах.

Іншими словами – зшивають частину кишківника. На практиці людям це роблять через маленькі отвори в тілі за допомогою довгих інструментів та камери.

“Це відносно нові методики, які вимагають і сучасного обладнання і забезпечення матеріалами. Усі ці ендостеплери, які використовуються, вони одноразові і треба опановувати вміння з цим працювати”, – пояснює лікарка-хірургиня.

Навчати 17 українських фахівців приїхали шестеро топових хірургів зі Сполученого Королівства. Діляться методиками у лапароскопії, які вітчизняні лікарі поки не використовують.

“Лапароскопія потребує обладнання, це частково перехід від відкритої хірургії. Я думаю, що Україна нині у фазі змін, коли є сильний інтерес в русі до світової малоінвазивної хірургії. І тому ми намагаємося допомогти вам у цьому русі, тому що ми можемо поділитися навиками і навчити, пришвидшити цей процес”, – запевняє хірург університетської лікарні Сассекса Джанлука Колуччі.

У Волинській обласній лікарні методом лапароскопії роблять операції вже 24 роки. Проте лікарі кажуть: треба постійно опановувати нові методики малоінвазивних хірургічних втручань.

“Ніхто не говорить про те, що потрібно оперувати виключно методом лапароскопії, але як такий повинен існувати і ми, лікарі відділення проктології, хочемо освоїти його якомога краще. Менш травматичний для пацієнта. Основна його перевага – у швидкому відновленні пацієнта”, – каже лікар-проктолог Володимир Недільський.

В умовах війни потреба в опануванні нових методів оперування надзвичайно актуальна. Тож навчання зорганізували на прохання українських медиків, – каже співорганізаторка лапароскопічної конференції.

“Лапароскопічна стійка є, але ми не знаємо, як нею користуватися і ми хочемо цьому навчитися, але ми не маємо, де. Тому ми працювали 8 місяців над програмою. Програму, яка 20 років назад була впроваджена у Великій Британії, і по цій моделі, вони чомусь навчились, зробили якісь помилки і щоб ми не робили ті ж помилки, по цій моделі можна впроваджувати це в Україні”, – наголошує співорганізаторка лапароскопічної конференції Ірина Рибінкіна.

Ще два десятки років тому у Великій Британії частка малоінвазивних втручань становила близько 5%, нині – сягає 60. Такі цифри – пріоритет і для України.

“Ми хочемо, щоб у нас також зросла кількість хірургічних втручань одного дня, коли прооперували? і того ж дня або на наступний день людина мала можливість піти додому і вже бути з родиною”, – зазначив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

Під час практичних навчань британські хірурги зроблять кілька безплатних операцій. За роботою спостерігатимуть півтори сотні українських лікарів.

Олег Ткачук, Луцьк, “5 канал”

Читайте також наші новини у Facebook