Волинь Новини

Волинcький чиновник не повернувся зі службового відрядження в Європу через погане самопочуття

Із закордонного відрядження не повернувся директор комунального підприємства «Володимиртепло», депутат Володимирської міської ради Сергій Коба. Це вже другий волинський посадовець, який під час війни використав службове відрядження, щоб покинути Україну, – пише Сила правди.

Про це повідомив міський голова Володимира Ігор Пальонка та його перший заступник Ярослав Матвійчук.

Директор «Володимиртепло» та депутат міської ради Сергій Коба втік за кордон.

Він разом із заступником володимирського міського голови Ярославом Матвійчуком і директором комунального підприємства «Полігон» Володимиром Собіпаном був у службовому відрядженні в Литві, де чиновники нібито планували перейняти досвід використання альтернативних джерел енергії, яка використовується в тепловому господарстві, і утилізації відходів. Повернутися в Україну повинні були 15 вересня.

Проте, схоже, у Володимира Коби були інші плани.

«Фактично два дні була робота в Литві. Сергій Анатолійович жалівся на здоров’я. Сказав, що повертається раніше і вже практично в Вільнюсі, в парламенті працювати не буде, повертається в Україну. Потім поінформував, що перебуває в Польщі, в лікарні. В Польщі перебувала з початку повномасштабної війни його сім’я. Потім ми повернулися і він направив заяву на звільнення з роботи», – каже учасник делегації, заступник володимирського міського голови Ярослав Матвійчук.

На інцидент відреагував міський голова Володимира Ігор Пальонка, написавши заяву в поліцію.

«Кількаденне відрядження до Литви планувалося заздалегідь. Окрім Сергія Коби, до складу делегації увійшов мій перший заступник, а також начальник управління містобудування та керівник КП «Полігон». Згідно з розпорядженням про відрядження, вони мали повернутись в Україну 15 вересня. Проте цього ж дня на мою електронну пошту надійшла заява від директора КП «Володимиртепло» про те, що він розриває контракт у зв’язку зі станом здоров’я, адже у поїздці йому стало зле. Цього ж дня мав з ним телефонну розмову, під час якої Сергій Коба подякував за роботу і співпрацю та ще раз підтвердив те, що не може виконувати свої професійні обов’язки через хворобу. На той момент мені ще не було відомо, що він залишиться за кордоном. Відтоді зв’язку з Сергієм Кобою немає. Я написав відповідну заяву у поліцію, де повідомив, що депутат не повернувся із закордонного відрядження у визначений термін», – розповів під час брифінгу Ігор Пальонка.

Він також додав, що ця ситуація для нього неприємна несподіванка, адже не за горами початок опалювального сезону, а також у реалізація низки незавершених проєктів по котельнях.

«Наразі обов’язки керівника «Володимиртепло» виконуватиме головний інженер. Будемо робити усе можливе, аби підприємство працювало у плановому режимі і вчасно забезпечило наших мешканців послугами з теплопостачання», – додав міський голова.

Заяв щодо складання депутатських повноважень від Сергія Коби наразі не надходило. Також на думку Ігоря Пальонки ситуація з Кобою не має жодного відношення до нещодавнього затримання депутата обласної ради Валентина Кошельника у Володимирі.

«До поліції надходила заява від міського голови Володимира про неповернення одного з чиновників із-за кордону. Ці відмості належним чином зареєстровані. Наразі триває перевірка, після чого слідчі нададуть відповідну правову кваліфікацію такій події», – прокоментувала провідна спеціалістка сектору комунікацій ГУПН у Волинській області Марина Балдич.

У поліції кажуть, що закони України поки не передбачають покарання за втечу чиновників за кордон. До відповідальності притягають лише організаторів незаконного переправлення. Наказ на відрядження Сергію Кобі підписали у міській раді. Щоправда, кажуть правоохоронці, це було без злого умислу, адже двоє з трьох чиновників повернулися.

Сергій Коба очолював комунальне підприємство «Володимиртепло» з 2017 року. У 2020 році обраний депутатом Володимирської міської ради від партії «Сила і честь», очолює однойменну фракцію.

Наразі обовʼязки директора КП «Володимиртепло» виконує головний інженер Сергій Приступа. Триває підготовка до опалювального сезону. На підприємстві кажуть, що Сергій Коба раніше не жалівся на проблеми зі здоровʼям і від роботи надовго не відлучався. Проте місцеві видання повідомляли, що Сергій Коба під час війни зумів зʼїздити на відпочинок у Грецію.