Важливо Волинь Новини

Вже не Пушкіна: у Луцьку позбулися вулиці на честь російського поета

Як стало відомо, у рамках дерусифікації у місті Луцьку перейменували вулицю Пушкіна.

Так, вулиця Пушкіна в Луцьку стала вулицею Святовасилівська.

Варто зазначити, що раніше Олена Павлова розмістила петицію щодо перейменування вулиць Пушкіна в містах України на вулиці Стівена Кінга. Павлова переконана, що під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну “важливо перейменовувати вулиці, що носять імена класиків російської літератури“.
Сама ж письменниця є авторкою популярного комікс-персонажа Кота Інжира.

Ще зовсім нещодавно у середмісті Луцька знаходилася одна з найменших вуличок міста – Пушкіна. Відтак, з початком загарбницької війни мешканці активно підняли питання дерусифікації.

 

Нині ж новоспечена вулиця Святовасилівська – це тупикова вулиця, яка є бічною від вулиці Лесі Українки.

 

До слова, перша назва вулиці – Сєраковського, із 1939 року – Пушкіна.

«Нарешті ми отримали бажану назву вулиці. Мені ця назва вкрай імпонує», – зазначила мешканка Віра.

Нагадаємо, жителі вулиці колективно обрали нову назву – Святовасилівська.  А також надали комісії листи і протоколи, закріплені підписами. Крім цього, надходили пропозиції щодо перейменування від конкретних жителів інших вулиць чи груп мешканців.

До того ж вулицю Пушкіна луцька топонімічна група рекомендувала назвати Святовасилівська, адже там збереглися залишки старовинного монастиря Святого Василія.
Незважаючи на численні прохання мешканців вулиці Пушкіна надати нову назву Святовасилівська –  з 1 серпня у центрі Луцька все ж таки з’явилася нова вулиця названа на честь монатистиря з багатовіковою історією.